Vysávače s označením JIMMY sú vám už určite známe. V našej redakcii sme ich mali možnosť vyskúšať už niekoľko, preto nás naozaj príjemne prekvapuje, akou evolúciou prechádzajú jednotlivé modely a generácie.

Do rúk sa mi tento raz dostal najnovší počin – JIMMY HW10. Jeho predošlú generáciu, HW8, sme v redakcii takisto testovali a už len od pohľadu môžem povedať, že medzigeneračných zmien nastalo naozaj niekoľko. Samozrejme, tým dobrým smerom.

V našej domácnosti prebývajú okrem nás aj dve (celoročne pĺznuce) zvieratá, preto vždy nadšene testujem nové a stále lepšie riešenia pre údržbu čistoty v domácnosti. Vysávač JIMMY sama používam už niekoľko rokov bez sklamania, bola som preto zvedavá, aké vylepšenie prinesie najnovšia generácia.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Dizajn a spracovanie

Úlohou JIMMY HW10 je očividne prínos čo najvyššieho komfortu. Dennodenné vysávanie a občasné umývanie podláh je obľúbenou činnosťou zrejme len u malého percenta domácností, JIMMY HW10 sa o tieto dve rôzne veci postará “jedným ťahom”.

Ide o vysávač aj mop v jednom. Ak chcete len povysávať – môžete. Ak chcete vysávať aj umývať – stačí pridať vodu. To je všetko. Proces je jednoduchý, je však nutné ovládať aspoň niekoľko tlačidiel a mať prehľad o tom, ako na upratovanie čo najefektívnejšie. Presne od toho je tu naša recenzia.

Dizajn JIMMY HW10 je v porovnaní s minuloročnou generáciou prepracovanejší. Konštrukcia je mohutnejšia a ťažšia, čo býva v niektorých prípadoch nevýhodou. K tomu sa však dostaneme.

Na prvý pohľad si všimnete nie jednu, ale rovno dve prachové nádoby. Vysávač sa totiž skladá z dvoch častí: jediným tlačidlom môžete vytiahnuť ručný vysávač, ktorý obsahuje vlastnú nádobu na prach. V balení tiež nájdete množstvo šikovných nadstavcov, vďaka ktorým bude vysávanie prachu či čalúnených povrchov hračkou.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Druhá, hlavná časť obsahuje o niečo komplexnejšiu prachovú nádobu. Je väčšia a skladá sa z dvoch častí – na tuhý odpad a na tekutý odpad. JIMMY JW10 je navrhnutý tak, aby vám čo najviac uľahčil prácu a myslel na tom aj pri vyprázdňovaní prachových nádob. Špinavú použitú vodu môžete jednoducho vyliať a zvyšok vysypať do odpadkového koša.

Samozrejme, nechýba nádoba aj na čistú vodu. Tá je v tomto prípade umiestnená dolu, nad hlavnou hubicou vysávača. V tomto prípade som preferovala riešenie predchádzajúcej generácie, ktorá mala odnímateľnú nádobu na čistú vodu umiestnenú vyššie, čo bolo jednoduchšie na manipuláciu ale napríklad aj na vysušenie po skončení upratovania.

Nádoba je v tomto prípade tiež odnímateľná, no je plochá a členitá. Je ťažšie odhadnúť, aké množstvo čistiaceho prostriedku do nej naliať a jej sušenie zaberie vďaka jej tvaru oveľa dlhší čas. Rozumiem však, že na konštrukcii už jednoducho neostalo miesto a výrobca to tak musel riešiť týmto spôsobom.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

V balení tiež nájdete okrem nadstavcov pre ručné vysávanie aj praktickú nabíjaciu stanicu, ktorá súčasne slúži ako stojan, držiaky na nadstavce, ktoré môžete na stojan pripevniť, aby ste mohli mať všetko pokope, dve rotačné hubice – jedna vhodná na vysávanie a umývanie tvrdých podláh, druhá určená pre vysávanie kobercov, vymeniteľnú batériu a tiež čistiaci prostriedok na podlahy určený pre vysávače JIMMY.

Čo všetko ponúka?

Predovšetkým poriadny výkon, o ktorom sa presvedčíte ihneď po zapnutí. Jeho 400 W motor zabezpečí saciu silu 18 KPa, čo je nielen vidno, ale aj cítiť. Ak totiž vysávač zapnete a pustíte, doslova vám ujde. Upratovanie s ním je síce naozaj efektívne, ale rátajte s tým, že si mierne zaposilňujete.

Na rúčke na dosah vášho palca sa nachádzajú dve hlavné tlačidlá. Jedno slúži na zapnutie/vypnutie, to druhé zas na reguláciu výkonu. Zvolený výkon budete nielen ihneď počuť (a cítiť) ale aj vidieť na farebnom OLCD displeji. Na ňom tiež uvidíte informácie o stave batérie, nabíjania či chybové hlásenia.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Na vysávanie si môžete zvoliť z režimov Automatický, Turbo, Podlahy a Koberce. Vysávač je vybavený aj hlasovým asistentom, ktorý vás bude informovať o zvolenom režime, stave batérie, stave nádoby na vodu či chybových hláseniach. Nevýhodou je, že ho cez hluk vysávača budete počuť len málokedy.

2v1

Poďme si však stručne vysvetliť, ako funguje funkcia mopu. Nádržku na spodnej časti vysávača jednoducho potiahnutím vyberiete a napustíte do nej vodu s odporúčaným množstvom čistiaceho prostriedku, ktorý nájdete v balení. Samozrejme, nemalo by sa nič stať, ak použijete svoj obľúbený čistiaci prostriedok. Voľte však radšej číry a myslite na to, že výrobca vie najlepšie, čo je pre jeho zariadenie vhodné. Pred režimom mopu sa takisto uistite, či máte nasadenú vhodnú rotačnú kefu.

Po napustení nádržky ju jednoducho uzavrite silikónovým štupľom a zapnite vysávač na akýkoľvek režim (okrem koberca, samozrejme). Mne sa najviac osvedčil režim “Podlaha”. Vodu si následne dávkujete podľa potreby a podľa znečistenia. Valček následne vodu rovnomerne roznesie po podlahe a zároveň vyčistí nečistoty, ktoré potom nájdete v odpadovej nádobe.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samozrejme, nepočítajte s umývaním ako pri sviatočnom upratovaní. Ide skôr o urýchlenie a uľahčenie práce, aby ste nemuseli vyťahovať vedro a mop vždy, keď je to potrebné. Ja som bola spočiatku skeptická, no musím uznať, že som si na takéto občasné upratovanie naozaj zvykla.

Režim mopu som využívala najmä na umývanie chodby od odtlačkov labiek a topánok počas daždivých dní, keď sa mi podarilo rozliať niečo v kuchyni a tak podobne. Ide naozaj o skvelého a praktického pomocníka, ktorý je vždy poruke.

Verdikt

Ak hľadáte spoľahlivého pomocníka do domácnosti, ktorý je navyše 2v1, rozhodne o JIMMY HW10 aspoň porozmýšľajte. Počas testovania som si naň naozaj zvykla natoľko, že ho plánujem využívať aj naďalej. Vyhovuje mi jeho silný výkon, ktorý sa popasuje aj so zvieracími chlpmi a dlhá výdrž, vďaka ktorej ho nemusím nabíjať po každom použití. Stojan však zároveň slúži aj ako nabíjačka, preto na nabíjanie nemusíte vôbec myslieť.

Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Veľmi mi vyhovoval prehľadný a na vysávač aj dostatočne veľký displej, ktorý vás informuje o všetko potrebnom a  vy tak nemusíte špekulovať, čo sa práve deje, aká chyba nastala a podobne.

O niečo menej mi vyhovovala jeho vyššia váha, ktorá predstavuje 7 kg, čo spolu s tak vysokým výkonom spraví z vysávania ozajstný silový tréning. Ide však o niečo, na čo si dokážete po pár použitiach zvyknúť. Nebude však vhodný pre každého – ak hľadáte pomocníka pre svojich starších rodičov či starú mamu, poobzerajte sa radšej po iných riešeniach.