Google Fotky

Poniektorí z vás si zrejme všimli, že v službe Fotky Google chýba jedna pomerne základná funkcionalita – keď si s niekým vytvoríte spoločný album, neskôr nebudete mať možnosť zdieľanie s daným používateľom prerušiť.

Dôvodom je totiž spôsob, akým sú albumy v službe zdieľané. Keď začnete s iným používateľom zdieľať album, služba automaticky vytvorí verejný odkaz (link), ktorého majiteľ sa môže do albumu kedykoľvek pozrieť. Albumy v službe teda nie sú nič viac, než obyčajné odkazy.

Google pracuje na riešení

Keď sa na túto chýbajúcu funkcionalitu prišlo, mnohí používatelia sa začali sťažovať, čo si Google, pochopiteľne, všimol a začal konať.

Dve možnosti

Spočiatku odporučil používateľom dve možnosti, a to buď zablokovať daného používateľa alebo kompletne zastaviť zdieľanie albumu.

Obidve možnosti však majú háčik. Bloknutí používatelia sa stále môžu dostať do zdieľaných fotiek, ak sú v režime Inkognito.

Kompletné zastavenie zdieľania síce znemožní „nechcenému“ prístup k danému albumu, avšak slovo kompletné znamená, že sa preruší zdieľanie so všetkými používateľmi, ktorí k albumu mali prístup.

TIP REDAKCIE
Aplikácia Your Phone je opäť šikovnejšia: Na počítači vám zobrazí či je telefón nabitý

Našťastie však ide len o dočasné riešenia, čo potvrdil aj David Lieb. Tím totiž údajne pracuje na „oveľa lepšom spôsobe“, akým budeme v budúcnosti môcť prerušiť zdieľanie s iným používateľom či používateľmi.