Tento zaujímavý displej je zložený z podsvietených zrkadlových blokov, ktoré reagujú na pohyb

Vladimíra Bieliková
2 Min Read
Zdroj: Breakfast/YouTube

Spoločnosť Breakfast navrhla obrovský displej skladajúci sa z hliníkových blokov. Tie sa otáčajú podľa toho, aký zaznamenajú pohyb. Technológia by sa mohla stať novou formou reklamy, teda by tvorila podstatu veľkoplošných obrazoviek.

Šikovní výskumníci spoločnosti sa nedali veru ničím zahanbiť. Ich displej sa skladá z 540 zrkadlových blokov, ktoré nazývajú “brixely”. Tie sú postavené do niekoľkých stĺpcov. Na spodnej časti každého stĺpca sa nachádza ovládač Linux, ktorý bloky ovláda a prikazuje im, kedy sa majú pohnúť alebo otočiť. Každý blok má svoj vlastný motorček a LED svetlo, aby sa mohol rozsvietiť na určitú farbu.

Obrazovku vystavanú z blokov však nemusíme mať spustenú len na autopilota. Riadiť sa môže aj webovou aplikáciou, ktorá umožňuje používateľom ovládať to, čo sa má na displeji zobrazovať alebo si spúšťať prednastavené programy, ktoré vytvárajú nádhernú šou. Ak sa technológia uchytí, obrazovky v tejto forme by sme mohli v budúcnosti vidieť na budovách alebo v múzeách. Zariadenie môže byť umiestnené aj vonku a mohlo by tak tvoriť dekorácie parkov.

Ak by sa v budúcnosti objavila ako verejné umenie, tvorcovia si dajú záležať na tom, aby ju ľudia nezničili. Bloky by tak mohli obsahovať snímač, ktorý by v reálnom čase umožnil rekalibráciu, ak by sa ich niekto pokúsil dotknúť. Takáto technológia je však extrémne drahá. Jej suma siaha až do 1 a pol milióna dolárov.

Share This Article
Nikdy neprestanem tvrdiť, že s vedou a technikou nezažijem aj kus zábavy. Fandím zaujímavostiam, dobrým knihám a matematike.
Leave a comment

Pridaj komentár