Autopilot v Moskve: Ruský Yandex predviedol svoj samojazdiaci taxík!

Matúš Moravčík
1 min

Východná obdoba internetového giganta z USA sa podobne ako on angažuje aj vo vývoji autonómnych systémov pre osobné vozidlá, vďaka ktorým ich bude šoférovať inteligentný počítač, nie človek. Yandex na takom jednom robí a tu je výsledok tvrdej práce.

Ruský gigant nám svoju pýchu predviedol prostredníctvom čerstvo zverejneného videa, kde je záber na prednú časť interiéru auta, ktoré počas štyroch minút predvádza svoje samojazdiace kapacity. Človek za volantom síce sedel, no ani raz sa ho počas jazdy po moskovských uliciach nedotkol, čo dáva jasne najavo, ako ďaleko už stihli pokročiť.

Všetko totiž i napriek nepriaznivým podmienkam po silnej snehovej búrke fungovalo takmer dokonale. Zasnežené značky alebo cesty môžu byť problémom, no ako môžeme vidieť na vlastné oči, výtvor Yandexu nemal v teréne žiadny.

Autonómny systém bude súčasťou novej služby Yandex Taxi, čiže akejsi ruskej obdoby toho, čo chce skôr či neskôr priniesť aj americký UBER. Človek iba vytiahne smartfón, spustí aplikáciu, zadá trasu a na vopred určenom mieste ho vyzdvihne auto bez živého šoféra, aby ho následne odviezlo tam, kam zákazník potrebuje.

Zdieľaj tento článok
Leave a comment