Úvod Výrobcovia Xiaomi Xiaomi má hodnotu 100 miliárd dolárov: Dokázal to bez západného trhu

Xiaomi má hodnotu 100 miliárd dolárov: Dokázal to bez západného trhu

Hodnota Xiaomi sa mala za posledné štyri roky viac ako zdvojnásobiť.

2
xiaomi

Čínsky gigant sa podľa najnovších informácií pripravuje na spustenie verejnej ponuky akcií (Initial Public Offering alebo IPO). Pôjde vôbec o prvýkrát, keď spoločnosť ponúkne svoje akcie bežným ľuďom, ako aj investorom. Spoločnosť má namierené na obrovské nacenenie vo výške až 100 miliárd dolárov.

Ak by sa tak naozaj stalo, Xiaomi by doslova zatienil iné technologické firmy, ako napríklad Twitter či Snapchat, ktoré nacenili na 25 miliárd dolárov.

Xiaomi si mal na pomoc prizvať expertov z Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley a Goldman Sachs. Spoločnosť si ešte neskôr vyberie finančného partnera pre čínsky trh.

Xiaomi
Xiaomi okrem smartfónov vyrába aj notebooky.

Xiaomi predstavuje splnený „čínsky sen,“ ktorému sa podarilo zabodovať aj na západných trhoch bez toho, aby sem firma oficiálne prišla. Jeho produkty sú obľúbené hlavne vďaka vysokej kvalite a nízkej cene, čo v dnešnej dobe ocení nejeden z nás.

Spoločnosť nevyrába len smartfóny, ale aj televízory, tablety, notebooky, slúchadlá, kolobežky a iné zaujímavosti. Zaujímavosťou je, že v roku 2014 mala hodnota Xiaomi predstavovať „len“ 45 miliárd dolárov. Ak sa nacenenie z tohto roka naplní bude to znamenať, že hodnota Xiaomi sa za dva roky viac ako zdvojnásobila. To je naozaj úžasný výsledok.