Mať po ruke dezinfekciu je praktické, ak sa práve nachádzate v miestach, kde nie je prístup k vode a mydlu. Počas pandémie COVID-19 sa takýto prostriedok stal výbavou takmer každej kabelky či tašky a mnohí si zvykli na jeho pravidelné používanie. Odborníčka ale varuje, že denné používanie dezinfekcie so sebou prináša zdravotné riziká. Prečo by ste tento prostriedok nemali používať každý deň? Téme sa venovala televízia Markíza v rámci relácie Teleráno.
Lekárnička Vladimíra Gromová upozorňuje, že dezinfekciu by sme nemali používať ako náhradu mydla a vody. Práve mydlo s vodou sú základom hygieny rúk a dezinfekčný prostriedok je len doplnkom, ak je to nutné. Napríklad počas cestovania alebo v MHD, kde hrozí, že na ruky sa nám dostanú patogénny.
Dezinfekciu nepoužívajte denne
Dezinfekcia ja na trhu dostupná v rôznych formách, môže ísť o gély alebo spreje, ktoré sú zabalené v praktických malých fľaštičkách. Kompaktné balenie umožňuje mať tento prípravok neustále po ruke. Európska komisia (EK) však nedáno upozornila na možné zdravotné riziká niektorých alkoholových dezinfekčných prípravkov.
Gromová v Teleráne uviedla, že práve počas pandémie COVID-19 sa vytvoril dojem nutnosti častej dezinfekcie. Mnohí si myslia, že čím viac si ruky dezinfikujú, tým viac sú chranení. Nie je to však tak. Platí, že alkoholové dezinfekčné prostriedky dokážu spoľahlivo zničiť väčšinu baktérií a vírusov, ale zároveň narúšajú prirodzenú mikroflóru pokožky. V praxi to potom znamená, že ruky sa vysušujú, praskajú a najmä sa stávajú náchylnejšie na infekcie.

EK si posvieti na niektoré prostriedky
Európska komisia už začala preverovať dezinfekcie na báze etanolu. Na základe terénnych podnetov sa zistilo, že pri dlhodobom a častom používaní dezinfekčných prípravkov s etanolom, môžu tieto prostriedky predstavovať pre používateľov zdravotné riziko.
Výskumy zatiaľ nie sú ukončené, no predbežné zistenia naznačujú, že etanol v dezinfekcii môže súvisieť s vyšším rizikom vzniku rakoviny alebo poškodenia plodu počas tehotenstva. Tieto obavy bude pracovná skupina posudzovať koncom novembra tohto roka.
Aká dezinfekcia je vhodnejšia
Na trhu existujú aj dezinfekčné prostriedky bez alkoholu. Ide napríklad o prostriedky na báze chlóru alebo kvartérnych amóniových solí. Síce sú k ľudskému zdraviu, respektíve pokožke, šetrnejšie, nie sú také účinné a nedokážu zničiť väčšinu baktérií a vírusov. Pri alkoholových dezinfekciách je účinnosť okolo 90 percent. Aj preto sa najčastejšie v dezinfekciách používa alkohol.
Lekárnička odporúča používať dezinfekciu so zdravým rozumom. Čiže len príležitostne a to hlavne pred jedlom, keď nemáte možnosť umyť si ruky mydlom a vodou. Ak sa nachádzate doma, použitie dezinfekcie nie je vhodné, na očistenie rúk úplne postačí teplá voda a mydlo. Odborníčka tiež dodala, že ak dezinfekciu potrebujete, pred kúpou si pozrite jej zloženie. Optimálna koncentrácia alkoholu je medzi 60 až 70 percentami.

Rady od odborníčky na záver
Odborníčka záverom pridala aj tipy, ako sa vyhnúť konzumácii jedla s neumytými rukami a zároveň bez použitia dezinfekčného prostriedku. Ak idete konzumovať jedlo počas cestovania, stačí použiť napríklad vidličku, aby ste sa nemuseli dotýkať jedla priamo. Vhodné je tiež jedlo zabaliť do servítky (obložený sendvič, rožok) a konzumovať ho bez priameho dotyku rukami. Aj pri dezinfekcii teda platí, že je nutné používať ju s rozvahou.
