V meste Hurbanovo sa v posledných dňoch zhoršila epidemiologická situácia v súvislosti s výskytom vírusovej hepatitídy typu A, známej aj ako žltačka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne potvrdil 20 nových prípadov ochorenia a vznik nového, v poradí už tretieho ohniska nákazy v meste, píšu Tvnoviny.sk.
Ohnísk je viacero
Riaditeľka komárňanského RÚVZ, Denisa Masárová, informovala, že v ich územnej pôsobnosti aktuálne evidujú celkovo štyri aktívne epidemické ohniská žltačky. Z toho až tri sa nachádzajú priamo v Hurbanove, kde celkový počet ochorení v rámci týchto epidémií dosiahol číslo 115.
Najväčšie ohnisko v Hurbanove, s kumulatívnym počtom 88 ochorení, má pôvod v rodine žijúcej v nevyhovujúcich sociálno-hygienických podmienkach, ktorej členovia sú rozptýlení na dvanástich rôznych adresách. V tomto ohnisku nedávno pribudli tri nové prípady.
Druhé ohnisko v meste je taktiež rodinnou epidémiou spojenou s nízkym hygienickým štandardom. Tu situácia eskalovala, keďže bolo nahlásených až 12 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených v tomto ohnisku zvýšil na 22. Okrem toho RÚVZ potvrdil vznik nového, tretieho ohniska v Hurbanove, kde je zatiaľ evidovaných päť prípadov.

A čo Komárno?
Štvrté aktívne ohnisko nákazy sa nachádza v neďalekom Komárne. Tu sú momentálne registrované štyri prípady ochorenia. Podľa Denisy Masárovej je však situácia v tomto ohnisku pod kontrolou, keďže v uplynulom týždni neboli hlásené žiadne nové prípady.
Čo je žltačka a ako sa šíri?
Žltačka, bežne známa aj ako „choroba špinavých rúk“, je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje zápal pečene. Názov „žltačka“ je odvodený od jedného z jej najtypickejších príznakov – žltého sfarbenia kože a očných bielok, hoci nie u každého nakazeného sa musí prejaviť. Práve prívlastok „choroba špinavých rúk“ najlepšie vystihuje spôsob, akým sa šíri.
Jej šírenie je pomerne jednoduché, pretože sa prenáša fekálno-orálnou cestou. To znamená, že vírus, ktorý sa vylučuje stolicou infikovaného človeka, sa do tela ďalšej osoby dostane cez ústa, najčastejšie prostredníctvom neumytých rúk, kontaminovanej vody alebo potravín. Z tohto dôvodu hrozí riziko rozšírenia aj do ďalších miest a obcí.
Stačí, ak infikovaná osoba, ktorá nedodržiava prísnu hygienu, cestuje a môže tak ľahko založiť nové ohnisko nákazy napríklad v škole, v práci alebo v inom kolektíve. Obzvlášť rýchlo sa šíri v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, čo potvrdzuje aj situácia v Hurbanove.
Žltačka je skôr nepríjemná, ako nebezpečná
Čo sa týka nebezpečnosti, hepatitída typu A u väčšiny zdravých ľudí nespôsobuje trvalé poškodenie pečene a neprechádza do chronického štádia ako iné typy hepatitíd (napr. B a C). Priebeh ochorenia je však veľmi nepríjemný a môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Prejavuje sa únavou, horúčkou, bolesťami brucha, nechutenstvom a spomínaným ožltnutím. Závažnejší a nebezpečnejší priebeh môže mať u starších osôb alebo u ľudí s už existujúcim ochorením pečene, kde v zriedkavých prípadoch môže viesť až k akútnemu zlyhaniu pečene.
Ako sa chrániť?
Najúčinnejšou ochranou je prevencia. Absolútnym základom je dôkladná a častá hygiena rúk – umývanie mydlom a teplou vodou, najmä po použití toalety a pred každým jedlom.
Druhým a najspoľahlivejším pilierom ochrany je očkovanie, ktoré poskytuje dlhodobú a vysoko účinnú imunitu voči vírusu. V oblastiach so zvýšeným výskytom je tiež dôležité dbať na hygienu pri príprave potravín a konzumovať len zdravotne neškodnú, najlepšie balenú vodu.