Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozornil, že štátu utekjaú peniaze a doplácajú na to Slováci. Dôvodom je fakt, že slovenskí pekári majú nedostatočnú podporu. Slováci musia kupovať zahraničné pečivo namiesto domáceho.
Ako upozornil zväz, obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku doviezli v minulom roku na naše územie až 5 500 kamiónov pekárenských výrobkov zo zahraničia. Išlo predovšetkým o krajiny ako Belgicko, Nemecko alebo Poľsko.
Dovoz pečiva sa zvýšil
SZPCC upozornil, že zharaničné reťazce, v ktorých Slováci nakupujú vo veľkom, zvýšili za prvé tri mesiace tohto roka dovoz cudzieho pečiva na Slovensko o 7 percent. Pekári už skôr upozorňovali, že kvôli tomuto utekajú štátu peniaze a nejde o malé sumy. Peniaze sa rátajú v miliónoch eur.
Ako píše spravodajský portál Teraz.sk, vlani sa na Slovensko doviezlo 55-tisíc ton chleba a pečiva za 196 miliónov eur. Predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský uviedol, že štát na jednej strane neustále zvyšuje dane, ale peniaze, ktoré by mohli zostávať na Slovensku, necháva odtekať do zahraničia.
Slováci konzumujú zahraničné pečivo
Lapšanský tiež upozornil, že Slováci konzumujú pekárenské výrobky, ktoré precestovali pol Európy. Či už ide o sladké alebo slané pečivo, reťazce ho väčšinou dovážajú z Belgicka, Nemecka alebo susedného Poľska.
Podotkol tiež, že dovoz pečiva zo zahraničia zanecháva aj výraznú uhlíkovú stopu. Avšak ešte väčším problémom je, že Slovensku tým obchodníci zvyšujú obchodné saldo v obchode s potravinami o 196 miliónov eur. Slovenskí pekári by podľa jeho slov vedeli vyrobiť a dodať pekárenské výrobky v porovnateľnej kvalite aj cene.
Zväz oslovil politikov
Zväz na tento trend dovážania pekárenských výrobkov zo zahraničia dlhodobo upozorňuje, no podľa SZPCC štát zatiaľ adekvátne nereagoval. Aj preto zväz v prvej polovici júna tohto roka oslovil predsedov všetkých relevantných politických strán a hnutí. Zástupcovia SZPCC zároveň už absolvovali aj prvé stretnutie.
Lapšanský tvrdí, že kroky v prospech Slovenska sa dajú robiť aj nefinančnými opatreniami. Úprava legislatívy by podľa neho mohla zlepšiť situáciu v potravinárstve a zároveň by sa zvýšili aj príjmy štátu. A to bez nutnosti zvyšovania daní bežným občanom alebo firmám.