RECENZIA Blackview Hero 10: Skladačka za 400 €. Ako sa im to podarilo?

Blackview Hero je skladací smartfón, ktorý technologický svet šokoval svojou cenou. Čo musela firma spraviť preto, aby sa predával tak lacno?

7 min
Blackview Hero 10
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Blackview Hero 10 je nový skladací smartfón s poriadne nízkou cenou
  • Má 6,9-palcový vnútorný displej, 108 Mpx foťák a 45 W nabíjanie
  • V čom spravila firma kompromisy, aby cenu zrazila tak nízko?
6.3 Priemerný
Hodnotenie
Kúpiť

Svet skladacích smartfónov sa práve rozrástol o najnovší prírastok Blackview HERO 10 a dovolíme si tvrdiť, že ide o jeden z tých zaujímavejších. Nie je to preto, že by špecifikáciami predbehol Samsung, Xiaomi či Huawei, to určite nie. Zaujímavý je hlavne preto, akú cenu mu firma stanovila. Stojí totiž len približne 400 €.

Blackview Hero 10

Blackview Hero 10

Blackview Hero 10 je najnovší a zároveň najlacnejší skladací smartfón. Ponúka pokrokový displej, slušnú výbavu a veľké úložisko. Aktuálne ho môžete kúpiť s obrovskej zľave.

Priemerný
473 €394 €Kúpiť

Blackview Hero 10: Dizajn, displej a konštrukcia

Blackview Hero 10 je skladací smartfón vo formáte „véčka“. Na prvý pohľad pripomína Huawei P50 Pocket. Zariadenie má na zadnej strane dva fotoaparáty a externý displej zobrazujúci základné údaje ako čas a podobne.

Blackview Hero 10
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Zadná strana je pokrytá mäkkým materiálom podobným eko koži a musím uznať, že v ruke pôsobí veľmi príjemne, kompaktne a pevne. Naozaj, je vidieť, že firma, ktorá sa doteraz živila najmä výrobou cenovo dostupných smartfónoch, na ktorých to bolo cítiť, sa pri HERO 10 poriadne sústredila.

Na pravej strane nájdete klasickú kombináciu tlačidiel na vypnutie zariadenia so vstavaným snímačom odtlačkov prstov a zmenu hlasitosti. Ľavá strana je podobne ako tá vrchná prázdna. Na spodnej strane už nájdete všetko dôležité – reproduktory, SIM slot a USB C konektor pre nabíjanie.

Blackview Hero 10 po otvorení ponúka 6,9-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2 560 x 1 080 pixelov a 10-bitovými farbami. Zariadenie je schopné vyvinúť maximálny jas až 1 300 nitov, čo je skutočne dostatočná hodnota aj pre prácu na priamom slnku. Pri otvorenom stave vďaka veľkému displeju meria 169,0 x 75,7 x 8,1 mm a váži úctyhodných 198 gramov.

Blackview Hero 10
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

V ruke teda pôsobí naozaj solídne, v žiadnom prípade to nie je lacná „hrkalka“ ako by ste možno čakali. Displej môžete samozrejme zložiť na polovicu. Výrobca si na tento účel vybral pántik na báze slzičky, ktorý otestoval na 250-tisíc ohnutí. To je dosť na veľmi dlhú dobu.

Pozitívne je, že použitý pántik nemá len dva stavy – otvorený alebo zatvorený. Blackview ho skonštruoval tak, aby ste telefón mohli aj „polootvoriť“ pri 30 stupňoch otvorenia alebo „skoro úplne otvoriť“ pri 150 stupňoch otvorenia. Aj napriek tomu, že som za všetky tie roky recenzovania skladacích smartfónov určite videl aj kvalitnejší pántik, musím výrobcu pochváliť. Pri tak prísnom rozpočte vyrobili naozaj schopný systém.

Keď už sme pri tom rozpočte, ten sa prejavil napríklad pri vnútornom displeji, ktorého maximálna obnovovacia frekvencia dosahuje len 60 Hz. To je na dnešné telefóny trochu málo. Ak si však nepotrpíte na ultrahladké animácie a postačí vám klasický displej, nebude vám to nijak prekážať.

Prehliadku okolo telefónu zakončíme foto výbavou. Na zadnej strane sa prekvapivo nachádza 108 Mpx senzor (1/1.67“ Samsung ISOCELL HM6), ktorému sekunduje 8 Mpx ultraširokouhlý snímač. Na vnútornej strane zas nájdete 32 Mpx senzor.

Blackview Hero 10
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Nebudem hovoriť, že si Blackview Hero 10 zaslúži miesto v rebríčku najlepších fotomobilov tejto planéty, no ten základ vám poskytne. Najviac sa trápi v zlých svetelných podmienkach, kde je veľmi cítiť chýbajúci pokrokový algoritmus, ktorý by vám pomohol zachytiť lepšie zábery. Ak fotíte v dobre osvetlených priestoroch, ponúka slušný výkon.

Blackview Hero 10: Výbava ovplyvnená rozpočtom

Prísny rozpočet sa pretavil aj do výberu čipsetovej sady, ktorá telefón poháňa. Výrobca totiž zvolil čipset Helio G99, ktorý nepatrí medzi tie najvýkonnejšie. Ani zďaleka nie. Výkonom má najbližšie ku Snapdragon 732G, resp. ku Snapdragon 845, ktorý bol predstavený v roku 2017 ako vlajkový čipset. Trhača aplikácií a hier teda nečakajte. Vďaka moderným procesom a optimalizácii na druhú stranu nemá problém vysporiadať sa s modernými aplikáciami, s ktorými by starý Snapdragon problém mal.

Blackview novinku vybavil štedrou porciou RAM – v základnej výbave až 12 GB LPDDR4X a až 256 GB UFS 2.2 úložiska. Bohužiaľ, Hero 10 chýba 5G konektivita. Uspokojiť sa tak budete musieť len so 4G.

Blackview Hero 10
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Firma sa však o svojich zákazníkov chce starať príkladne. Potvrdila až 3 roky aktualizácií. Nešpecifikovala však či pôjde o veľké aktualizácie Androidu alebo 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Tipli by sme to však práve na tie bezpečnostné aktualizácie, keďže telefón sa začína predávať s rok starým Android 13 s používateľským rozhraním DokeOS 4.0. Android 14 má byť dostupný ešte tento rok.

Telefón je vybavený 4 000 mAh batériou, ktorá sa dokáže nabíjať pri 45 W výkone. Na jedno nabitie nečakajte zázraky, no jeden produktívny deň zariadenie zvládne.

Blackview Hero 10: Verdikt

Blackview Hero 10 je zaujímavý telefón z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je najmä jeho cena, ktorá sa motá okolo hranice 400 €. Zároveň je zaujímavý aj z toho dôvodu, že je pri ňom dobre vedieť, prečo sa prémiové skladacie telefóny predávajú za toľko, za koľko sa predávajú.

Ak sa totiž chcete zmestiť do 400 € alebo 500 €, musíte spraviť seriózne kompromisy v tom, aké komponenty vyberiete. Blackview Hero 10 trpí najmä pri výkone, ktorý spadá do nižšej triedy. Rovnako tak je cítiť, že firma nemá prístup k pokrokovým algoritmom, ktoré by fotografie povýšili na ďalšiu úroveň.

Na druhú stranu, ide o prvý smartfón, ktorý skladací displej prináša do cenovo dostupnej kategórie a za to si zaslúžia obrovskú pochvalu. Naozaj, nečakal som, že sa podobného modelu dočkáme tak skoro.

No a stojí za to? To záleží. Ak vyslovene prahnete po „véčku“ a nevadí vám nižší výkon, chýbajúce 5G či 60 Hz displej, tak Blackview Hero 10 môže byť to pravé orechové.

Hodnotenie
Priemerný 6.3
Konštrukcia a dizajn 7
Displej 7.5
Fotoaparáty 5
Výkon 4
Výdrž batérie 7.5
Softvér 6.5
Zdieľaj tento článok