RECENZIA Xiaomi 14 Ultra: Keď okolo foťáku postavíte telefón, dopadne to takto

10 min
Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 14 Ultra je viac než len bežný vlajkový smartfón. Myslím tým definíciu vlajkovej lode, v ktorej musí spĺňať kritérium najnovšieho a najvýkonnejšieho čipsetu, špičkového displeja a bezchybnej konštrukcie. Je očividné, že spoločnosť Xiaomi chcela dosiahnuť niečo viac. Nejakým spôsobom nový Xiaomi 14 Ultra oddeliť od neúprosnej konkurencie. Rozhodla sa ísť cestou fotoaparátu, ktorý vyšperkovala ako po hardvérovej, tak aj po softvérovej stránke.

Opísať Xiaomi 14 Ultra nie je ťažké. Už na prvý pohľad je zjavné, že je to fotoaparát, na ktorý výrobca „nazváral“ telefón. Je to tiež to najdôležitejšie kritérium, ktoré by mali zvážiť záujemcovia. Pretože ak vo vrecku nechcete nosiť fotoaparát s funkciami telefónu, o Xiaomi 14 Ultra by ste ani nemali uvažovať.

Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 14 Ultra: Pre toto si ho budete chcieť kúpiť

Xiaomi 14 Ultra je vybavený štyrmi 50 Mpx fotoaparátmi. Jedným 1-palcovým snímačom LYT-900 s plynulou zmenou clony (f/1,63 – f/4,0), 3,2-násobným optickým telebojektívom, ďalším 5-násobným teleobjektívom a ultraširokouhlým senzorom. Je to výbava, ktorú by som pred pár rokmi opísal ako dokonalú v mojom pomyselnom telefóne snov. No a vidíte, prešlo pár rokov a takýto telefón tu skutočne je.

Hardvér je jedna vec, no nemenej dôležitá je jeho synergia so softvérom. O túto harmóniu sa postarali špičkoví inžinieri z nemeckého Wetzlaru. Ak si hovoríte, akí inžinieri to môžu byť, tak sú to zamestnanci legendárneho výrobcu fototechniky, Leica. Partnerstvo medzi oboma firmami nezahŕňa len peknú nálepku pri fotoaparátoch.

Práve naopak, Leica pre Xiaomi vymýšľa rôzne riešenia na hardvérovej, ale aj na softvérovej úrovni. Ladí nielen objektívy, ale aj farebné podanie výsledných záberov. Je to jeden z dôvodov, prečo v aplikácii fotoaparátu nájdete toľko veľa rôznych nastavení portrétov, toľko farebných podaní a všeličoho ďalšieho. Jednoducho, nálepka Leica so sebou nesie hromadu výhod, s ktorými sa budete môcť poriadne vyšantiť.

V aplikácii budete postupne nachádzať samé nové funkcie. Skutočne, na jej úplné prebádanie a pochopenie si vyčleňte aj niekoľko dní. Nehovorím, že telefón nemôžete používať aj bez toho, aby ste poznali každé jedno nastavenie, to nie. To je samozrejme možné a mnohí tak aj spravia. Ak si však nájdete čas a poriadne si preštudujete jednotlivé nastavenia, otvoria sa vám úplne nové spôsoby, akými nasnímať svet okolo vás.

Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Ako veľmi vám záleží na spomienkach?

Xiaomi 14 Ultra som testoval približne dva týždne a za tento čas som, dúfam, prišiel na to, prečo je taký unikátny a prečo je vhodným kandidátov pre moderných ľudí, pre ktorých je zachovanie momentov veľmi dôležité. Pretože keď si to tak vezmete, čo vás v širšom horizonte poteší viac ako možnosť vrátiť sa späť v čase a prežiť tie najdôležitejšie momenty v čo najvyššej kvalite. To už ale odbáčam.

Vďaka zameraniu na fotografickú časť výbavy sa fotoaparát na Xiaomi 14 Ultra používa lepšie, prirodzenejšie a ergonomickejšie ako v prípade iPhone 15 Pro alebo dokonca Galaxy S24 Ultra. Je vidieť, že Xiaomi postavilo telefón okolo fotoaparátu a nie naopak. Keď to skombinujete s fotografickou výbavou (Photography Kit), ktorá funkcie aplikácie fotoaparátu prenáša na fyzické tlačidlá a lepší úchop, je to skutočne ako splnený sen.

Xiaomi 14 Ultra
Photography Kit ku Xiaomi 14 Ultra. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Keď fotím s telefónom od Xiaomi, ktorý už dostal lásku od Leica, väčšinou si zvolím režim Leica Authentic. Je to z toho dôvodu, že zábery fotené v tomto režime vyzerajú tak, ako v skutočnosti. Je síce pekné mať extrémny kontrast, ale k čomu je to dobré, keď to tak v skutočnosti nevyzerá. Leica Authentic sa stará presne o to – o autentickosť týchto záberov. Aby fotka verne kopírovala to, čo ste reálne videli. Samozrejme, to je len vec vkusu a vám sa možno bude páčiť práve kontrastnejší výstup.

Xiaomi 14 Ultra je expert v portrétových záberoch. Portrétový režim funguje skvele nielen pri hlavnom senzore, ale aj pri teleobjektívoch. Vďaka súhre medzi objektívmi a softvérom môžete dosiahnuť prirodzene vyzerajúci efekt rozmazania (bokeh) pri všetkých z nich.

Zábery sú použiteľné v dobrej kvalite až do priblíženia 10x, následne už nastupuje digitálny šum a rôzne artefakty spôsobené dopočítavaním. Na prečítanie návesnej tabuľky z veľkej vzdialenosti je to super, no opäť, na zachovanie pekného momentu to už nestačí. Veľmi ma potešilo to, že farebné podanie jednotlivých objektívov ostáva viac-menej rovnaké. To pritom nie je úplne bežné a mnohým výrobcom to robí problém.

Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Nie je dokonalý

Jednu slabinu som predsa len objavil aj pri Xiaomi 14 Ultra – oneskorenie uzávierky pri fotení na portrétový režim pri subjektoch, ktoré sa pohybujú (deti, zvieratá a podobne). Ak nie sú na jednom mieste, po stlačení spúšte trvá malú chvíľu, kým telefón záber skutočne „cvakne“. Toto isté som riešil aj pri Galaxy S24 Ultra a bohužiaľ, vyriešiť sa to nepodarilo ani Xiaomi. Možno by mohli ísť za inžiniermi Vivo, keďže model X100 Pro je v tomto neprekonateľný.

Ak chcete z Xiaomi 14 Ultra vyťažiť maximum, fotografia vás musí baviť aspoň okrajovo. Nie je to telefón pre človeka, pre ktorého sú pojmy clona a rýchlosť uzávierky španielskou dedinou. Mali by ste tiež mať predstavu o tom, čo to znamená keď sa pri objektívoch používa označenie 35 mm, 50 mm alebo 70 mm. Alebo minimálne by ste mali mať chuť sa o týchto veciach naučiť niečo viac.

Tí z vás, ktorí už fotografii prepadli, Xiaomi 14 Ultra pre vás bude ako vysnívaný telefón. Umožní vám fotiť v UltraRAW, čo vám, ako iste viete, rozviaže ruky pri ich úprave. Možnosť fotiť do RAW a JPG súčasne je tiež extrémne prínosná, pretože v daný moment možno chcem, aby bola fotka čiernobiela, no po čase by som rád mal možnosť vrátiť tie farby späť.

Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Nezabudnime ani na to, že je to telefón

Xiaomi 14 Ultra je veľké zariadenie. Telefón váži 219 gramov, no aj napriek tomu v ruke sedí dobre. Je to možno preto, že pri jeho úchope sa ukazovák prirodzene opiera o okrúhly fotomodul, čo pridáva k stabilite. Zariadenie je najvyššej akosti, má IP68 krytie a pevné telo. Ešte aby nie, keď si zaň Xiaomi bez zľavy pýta 1 499 €.

Prednú stranu zaberá ohromný 6,7-palcový AMOLED displej s rozlíšením 3 200 x 1 440 pixelov s maximálnym jasom menšej hviezdy (3 000 nitov). To je dosť na to, aby ste pri maximálnom jase uprostred noci prišli o zrak. Samozrejmosťou je 120 Hz obnovovacia frekvencia pre ultra jemné animácie a konkurenčnú výhodu pri hraní hier.

O výkon sa stará známy superšport v podobe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je napojený na 16 GB operačnej pamäte RAM typu LPDDR5X. Ak vám to nič nehovorí, tak vo voľnom preklade to znamená, že pamäte RAM je dosť a je dosť rýchla. Fotky a videá budete ukladať na 512 GB UFS 4.0 úložisko schopné spracovávať veľké súbory tak rýchlo, ako ich budete vytvárať. Takže ani v tomto smere žiaden problém.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra s nainštalovaným Photography Kit. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 14 Ultra poháňa Android 14 prekrytý novým používateľským rozhraním HyperOS. Ten po rokoch nahradil známejšie rozhranie MIUI, no extrémna zmena to nie je. Vyznať sa v ňom budete dobre, aj keď naň prechádzate zo staršieho telefónu. Nepáči sa mi však, že sa v Xiaomi rozhodli predinštalovať vám aplikácie, ktoré nemusíte chcieť. Z tohto sú ale vinní azda všetci výrobcovia.

Nakoniec spomeniem ešte 5 000 mAh batériu s podporou 90 W rýchlonabíjania (cez kábel) a 80 W rýchlonabíjania (bezdrôtovo). To v praxi znamená, že sa telefón nabije na 100 % skôr, ako si stihnete uvariť kávu a vybaviť veci, ktoré sú s tým spojené. A je to aj dobre, pretože ako iste viete, nadmerné používanie fotoaparátu je azda najväčším trestom pre výdrž. Na celodenné fotenie bez pripojenie k nabíjačke tak zatiaľ nezamýšľajte, no pri bežnom používaní s celým dňom problém nemá.

Xiaomi 14 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Xiaomi 14 Ultra: Verdikt

Xiaomi 14 Ultra je telefón ako šitý pre milovníkov mobilnej fotografie. Podčiarkujem slovo „mobilnej,“ pretože skúsení fotografi vedia, že telefón sa kvôli fyzike nedokážu vyrovnať skutočným (bez)zrkadlovkám. Ako sa ale hovorí, najlepší fotoaparát je ten, ktorý máte pri sebe a je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že pri zaujímavých situáciách budete mať pri sebe telefón, než veľký foťák.

Pri rozpočte 1 499 € však prirodzene musíte uvažovať či by lepšou voľbou predsa len nebol Galaxy S24 Ultra alebo iPhone 15 Pro Max. Tu potom závisí na rozhodnutí toho, ako veľmi vás baví fotiť. Pretože ak veľmi, lepší telefón na tento účel nenájdete, a to hovorím aj napriek tomu, že sa možno v neslávnom rebríčku DxoMark možno neumiestni na prvej priečke. Verte mi.

No a nakoniec za zváženie stoja aj rôzne akcie, ktoré Xiaomi organizuje aj na Slovensku. V čase písania tejto recenzie napríklad môžete Xiaomi 14 Ultra získať so zľavou vyše 300 €. A pri cene 1 200 € už nie je o čom špekulovať.

Zdieľaj tento článok