Toto je prvý Android, ktorý oficiálne skopíroval Dynamic Island z iPhone 14 Pro

Roman Drexler
3 Min Read
Zdroj: Realme

Apple spolu s radom iPhone 14 uviedol na trh novú funkciu s názvom Dynamic Island. Táto funkcia sa počas prezentácie tešila mnohým pozitívnym ohlasom, a to nielen zo strany fanúšikov jabĺčka. Postupne sa začali objavovať náznaky, že poniektorí výrobcovia zo sveta Androidu majú v úmysle túto funkciu skopírovať. A teraz, o pár mesiacov neskôr, sa tak aj naozaj stalo, píše Android Authority.

Dynamic Island funguje na celkom jednoduchom princípe. Ide o akýsi bonusový ovládací panel, ktorý vyrastá z pilulkového výrezu a ponúka buď to informácie, alebo dodatočné možnosti ovládania. Presné správanie „ostrovčeka“ sa pri jednotlivých aplikáciách líši. Napríklad pri prehrávaní hudby ostrovček informuje o momentálne hrajúcej skladbe, no ponúka aj možnosť pozastavenia či prepnutia.

Bolo viac-menej len otázkou času, kedy túto funkciu skopíruje niektorý z konkurenčných výrobcov. V polovici februára vyplávala na povrch informácia, že vlastnú podobu Dynamic Island sa chystá uviesť čínsky Huawei, a to spolu s modelom Nova 11. Krátko na to sa však objavil príspevok, ktorý do istej miery potvrdil, že prvým výrobcom zo sveta Androidu, ktorý prinesie kópiu Dynamic Island, bude Realme.

Realme plní sľub

Madhav Seth, generálny riaditeľ Realme, totižto na Twitter zavesil príspevok s fotografiou, ktorá vyobrazovala funkciu s názvom „MiniCapsule“. Už na prvý pohľad bolo všetkým jasné, o čo ide.

V tom čase však išlo len o akúsi upútavku, nie o predstavenie skutočného komerčného produktu. To prišlo až teraz. Realme totižto oficiálne uviedlo model Realme C55, prvý smartfón disponujúci funkciou MiniCapsule.

Realme C55, na rozdiel od iPhone 14 Pro, nemá pilulkový výrez. Namiesto neho výrobca zvolil tradičný kruhový výrez, z ktorého vyrastá dynamický tmavý panel. Má predovšetkým informačný účel, nakoľko dokáže zobrazovať notifikácie, aktuálny stav nabíjania a iné užitočné údaje. Realme v budúcnosti plánuje vydať aktualizáciu, vďaka ktorej bude panel schopný zobrazovať aj informácie ohľadom využitia, resp. spotreby dát.

Nižšia trieda, ktorá príde aj do Európy

Čo sa týka zvyšku výbavy, Realme C55 je cenovo dostupný smartfón z nižšej triedy. Má 6,7“ LCD displej, čipset Helio G88 od spoločnosti MediaTek, dva zadné fotoaparáty na čele so 64 Mpx hlavným snímačom obrazu, 5 000 mAh batériu s podporou 33 W nabíjania, 6/8 GB RAM a 128/256 GB interného úložiska. Po softvérovej stránke ho poháňa Android 13.

Zariadenie zatiaľ debutovalo len na pôde Indonézie. Francis Wong, šéf Realme pre Európu, však potvrdil, že čoskoro príde aj do Európy. Jeho cena bola nastavená na 152 eur. Na našom trhu to zrejme bude o čosi viac.

Share This Article
Follow:
Ahojte, som Roman. Rád píšem o technológiách, vede, vesmíre a občas aj ekonomike. Vo voľnom čase sa venujem vareniu, hraniu hier, športu a výchove psa. Samozrejme, môj denný harmonogram zahŕňa aj hľadanie pútavých tém, o ktoré sa s vami následne delím. Členom tímu TECHBYTE.sk som od roku 2017 a dúfam, že ma tu ešte mnoho rokov čaká 🤞.