Nájsť dobrú diablovku nie je také jednoduché, ako sa môže niekomu zdať. Mnohí (vrátane mňa) stále čakajú na ten výnimočný deň, kedy sa konečne dočkáme vydania Diablo IV. Ten sa však zatiaľ zdá byť v nedohľadne, a preto zatiaľ musíme hľadať alternatívy. Máme tu Path of Exile, máme tu Lost Ark a áno, možno sem zahrnúť aj Diablo Immortal. Osobne by som ale k tejto skupine “alternatív” veľmi rád zaradil ešte jednu – Undecember.

Tento zrejme mnohým neznámy titul debutoval na Steame v priebehu minulého mesiaca, pričom zahrať si ho môžete aj na zariadeniach s iOS a Androidom (podobne ako Diablo Immortal). O jeho vznik sa postaralo štúdio Needs Games.

O čo ide? V skratke Undecember možno označiť ako novinku zo žánru Hack & Slash RPG, ktorá kladie dôraz na zábavné boje proti hordám rôznorodých nepriateľov, príbeh, ako aj kreativitu hráča. Každého púť je iná, a práve to je to, čo sa mi na Undecember tak páči. Máte záujem? O hre si môžete prečítať viac v recenzii nižšie.

Zdroj: ROG

Undecember: Na čom som testoval?

Undecember som testoval na hernom notebooku ROG Flow Z13. Zariadenie je vybavené procesorom Intel Core i9-12900H, grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3050 (4 GB) a 16 GB operačnej pamäte. Kapacity týchto komponentov dokonale interpretuje 13,4-palcový IPS displej s pomerom strán 16 : 10, rozlíšením 1 920 x 1 200 pixelov, jasom 500 nitov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz.

Hra na notebooku fičala bez akýchkoľvek problémov. Aj keď som vymaxoval všetky možné nastavenia, bola plynulá a nijak neodvrávala. Pravda, sem-tam sa výkon mierne zapotácal, no 95 % času si odvádzal svoju prácu naozaj poctivo. Inými slovami – väčšinu času sa snímkovanie držalo na 120 FPS a kleslo (aj to mierne) naozaj len vtedy, keď sa komponenty museli vysporiadať s príliš veľkým množstvom náročných efektov.

Pochopiteľne, procesor a grafická karta sa pri hraní dokázali celkom rozpáliť, čo sa premietlo do záťaže kladenej na ventilátory. Tie sa počas hrania šplhali cez hranicu 6 000 otáčok za minútu (rpm). Áno, to je dosť. A aj to je počuť.

Undecember: V čom je rozdiel?

Undecember je akčné Hack & Slash RPG vyznačujúce sa predovšetkým obrovskou kopou možností, ktoré vkladá do rúk hráčov. Na rozdiel od iných diabloviek si totiž v tejto hre nevyberáte triedu. To, čo hráte (respektíve akým štýlom hráte), môžete meniť za pochodu, kedykoľvek sa vám zažiada.

Chcete sekať mečom? Môžete. Chcete strieľať z luku? Môžete. Chcete chŕliť ohnivé gule? Môžete. A to všetko bez toho, aby ste museli mať na účte tri rôzne postavy. Stačí vám jedna.

Samozrejme, môžete celú hru prejsť len ako rozzúrený barbar s obrovským mečom. No pri všetkej tej pestrosti, ktorú Undecember ponúka, by to bola celkom škoda.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Undecember: Stručný úvod do deja

V hre plníte úlohu takzvaného “lovca rún”. Ocitáte sa vo fiktívnom svete prezývanom Traum, ktorý vznikol pod rukami 12 bohov. Tí medzi sebou žili v pokojnom mieri, teda až kým neprišiel 13. boh, Serpens, ktorý nie je zrovna najväčším fanúšikom kvetami posiatej harmónie.

12 bohov sa muselo vrátiť do temnoty, aby svet zbavili Serpensa. Traum však neopustili len tak. Zanechali na ňom cenné runy, ktoré práve vám pomôžu v boji proti pozostalým nasledovateľom Serpensa, ako aj v úsiliu udržať nervózneho boha na uzde. Prinajmenšom.

Undecember: Prológ, ktorý na nič nečaká

Undecember sa s hráčmi veľmi nebabre. Hneď, ako spustíte hru a vyberiete si región, v ktorom chcete hrať, sa vám zobrazí úvodná ukážka. Nie je veľmi dlhá, takže žiadny strach. Následne na seba naberáte podobu neznámeho hrdinu na maximálnej úrovni, s ktorým každého nepriateľa zložíte jedným klikom (alebo ťuknutím).

Hra vás okamžite vrhne do napínavej naháňačky s okultistami. No aby ste ich chytili, sa musíte predrať hordou nemŕtvych. To ale nie je žiadny problém, keďže všetkých zlikvidujete jedným prstom. Koniec koncov, to bol asi účel. V tejto fáze úvodu sa taktiež oboznámite s tromi dostupnými hernými štýlmi. Prvým je boj na blízko, druhým boj s lukom a tretím boj kúzlami.

Po zmasakrovaní nedobrovoľne živej armády sa dopracujete k ďalšej ukážke. Akonáhle ju absolvujete, dostanete sa k tvorbe postavy. Okrem pohlavia si môžete prispôsobiť napríklad tvár, účes či farbu pleti. Veľmi na tom však nezáleží, keďže svojej postave takmer nikdy neuvidíte do tváre, pričom zvyšok jej tela bude vždy pokrytý brnením. Snaha tvorcov sa ale rozhodne cení.

Nasledujúce minúty sú viac-menej typické. Dostanete tri rôzne zbrane, nejaké elixíry a púšťate sa do ničenia prvých nepriateľov a plnenia prvých úloh. Proces je to veľmi jednoduchý, no celkom informatívny.

V tejto fáze sa taktiež dozviete o runách, ktoré nahrádzajú typickú formu schopností. Inými slovami, ability, ktoré máte k dispozícii, sa odvíjajú od toho, aké runy práve používate. Tých je v hre doslova neúrekom a je len na vás, ktoré si zvolíte. Dokonca ich môžete v priebehu hry aj vylepšovať, a to výmenou za špeciálne predmety, ktoré získate z úloh a vreciek zosnulých nepriateľov. Tomuto aspektu sa podrobnejšie povenujem neskôr.

Po absolvovaní niekoľkých questov s takmer nulovou obtiažnosťou sa dostávate k ďalšej scénke, potom k ďalším nepriateľom a potom do prvého mesta. V tomto bode končí tutoriál a začína skutočný príbeh, ktorý je, podobne ako v Diable, rozdelený na akty, čiže akési epizódy.

Aby som to nejako zhrnul, úvod vo mne najskôr zanechal zmiešané pocity, no ako som ním postupoval, bavil ma stále viac a viac. Tutoriál je primitívny, no na druhú stranu, tak je to asi s každým tutoriálom. Naučil ma základy hry, a to je to dôležité.

Zo všetkého najviac ma ale prekvapila kvalita ukážok, dialógov a hudby. Vývojári si dali naozaj záležať, aby bola hra čo najpútavejšia, a to nielen po vizuálnej, ale aj zvukovej stránke. Ukážky sú epické a zábavné. Dialógy sú prepracované a prvotriedne nadabované. A hudba? Tá je taktiež vynikajúca. Nech ste v akomkoľvek prostredí, nasadením slúchadiel na hlavu svoj zážitok z hrania znásobite hneď niekoľkokrát. Veľký palec hore.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Undecember: (Ne)typické Diablo

Odhliadnuc od systému abilít a absencie tried, Undecember pôsobí ako typická diablovka. Svet je rozdelený na sektory s rôznymi prostriediami a nepriateľmi, pričom (takmer) každý z nich má tzv. waypoint. Waypoint možno chápať ako vežu, ktorú po aktivácii možno využiť na rýchly presun do iných oblastí alebo miest, v ktorých máte aktivovaný waypoint. Samozrejme, štúdio nevynechalo ani vždy prítomné kopy monštier, z ktorých po zabití strieľajú fontány s vecami (loot).

Naprieč svetom prijímate, plníte a odovzdávate úlohy. Niektoré z nich trvajú dlhšie, niektoré kratšie, niektoré vám dajú trochu námahy, iné vôbec. Zábavné sú predovšetkým dungeony, v ktorých natrafíte na výzvy v podobe bossov. Každý má svoj štýl, čo znamená, že každému musíte prispôsobiť svoj štýl hrania.

Cesta každého hráča je rozdelená na 10 aktov. Priamo v hre sa pritom nachádza tabuľa, na ktorej si môžete pozrieť rekordné časy, za ktoré sa hráčom podarilo všetky dostupné akty dokončiť. Na serveri, kde som hral ja, bol rekordný čas niečo okolo 8 hodín. Väčšine to však trvalo niečo vyše dňa čistého času.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Undecember: Progres, ktorý závisí len od vašich preferencií

Na Undecember som ocenil predovšetkým to, že každý hráč má k dispozícii tonu možností, ako hrou postupovať. Ak sa cítite na veľký meč či sekeru, stačí otvoriť inventár a kliknúť. Ak máte náladu na luk a šípy, to isté. Jednoducho môžete byť čím chcete, kedykoľvek chcete, čiže nie ste fixovaní na jedinú rolu. Rovnako je jednoduchá aj obmena schopností, ktoré fungujú na báze rún. Tie dostávate väčšinou z nepriateľov, pričom každá runa ponúka 1 schopnosť s možnosťou dodatočného vylepšovania.

Runy sa vkladajú do malých hexagonov v príslušnom rozhraní. Žiadny strach, ich umiestnenie nie je permanentné a možno ho v priebehu hry meniť. Treba si však dávať pozor, kam runy vkladáte, nakoľko každú z nich možno “spárovať” s tzv. Link runami, ktoré ponúkajú dodatočné vylepšenia. Podmienkou je zhoda farieb na hrane rún. Pre lepšiu predstavu si pozrite screeny nižšie.

Váš preferovaný štýl hrania okrem rún doprevádzajú aj talentové body, ktoré získavate s každou úrovňou. Investovať ich môžete do sily, obratnosti alebo inteligencie, v závislosti od toho, na čo sa práve cítite. Talentový strom sa od 10. úrovne rozširuje o tzv. Traits, kde môžete získať rôzne aktívne i pasívne vylepšenia. Výber je len na vás. Opäť, pre lepšiu predstavu odporúčam pozrieť si screeny.

Hre nechýba dokonca ani systém úspechov, kódex či peti, ktorí plnia úlohu pomocníkov. Nebojujú, ale dokážu napríklad zbierať loot po padnutých nepriateľoch. Nie je to potrebné, no dokáže to náramne ušetriť čas, verte mi.

Undecember: Grafika nie je prvotriedna, no postačí

Z grafického hľadiska je titul celkom jednoduchý. Možností prispôsobenia nie je veľa – grafiku upravujete prostredníctvom slideru, ktorý sa zastavuje na troch hodnotách, a to nízkej, strednej a vysokej. Na najvyšších detailoch pritom hra vyzerá celkom obstojne. Páčilo sa mi spracovanie a ostrosť tieňov, ako aj prevedenie vizuálnych efektov a in-game zón. Undecember po tejto stránke dokáže zaujať. A keď to ešte zmiešame s vynikajúcou hudbou, dostaneme skutočne pohlcujúci herný zážitok, pri ktorom nemáte problém stratiť pojem o čase.

Avšak musím uznať, že vizuál iných diabloviek sa mi páči o čosi viac. Nie že by bola grafika zlá, len je podľa mňa horšia ako napríklad v Diablo III. Prirovnať by som ju možno dokázal k Diablo Immortal, no aj to s dosť prižmúrenými očami.

Na druhú stranu oceňujem, že grafické spracovanie je v tomto prípade dobrým pomerom medzi vizuálom a požiadavkami. Nároky, ktoré Undecember kladie na systém, nie sú vôbec vysoké. Ich prehľad nájdete v tabuľkách pod týmto odsekom.

Minimálne systémové požiadavky

Operačný systémWindows 7 (64-bit)
ProcesorIntel Core i5-4430 alebo AMD FX-6300
RAM8 GB
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 960 alebo AMD Radeon R7 370
DirectX11
Úložisko20 GB

Odporúčané systémové požiadavky

Operačný systémWindows 7 (64-bit)
ProcesorIntel Core i5-6600K alebo AMD Ryzen 5 1600
RAM16 GB
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1060 alebo AMD Radeon RX 580
DirectX11
Úložisko20 GB

Undecember: Je to pay-to-win?

Áno, do hry môžete investovať skutočné peniaze, no nikdy k tomu nie ste nútení. Všetko, čo hra ponúka, môžete získať prirodzenou cestou. Použitím platobnej karty síce môžete získať nejaké tie výhody, predovšetkým kozmetické úpravy a prístup k prémiovej verzii battle passu, avšak netvrdil by som, že Undecember je pay-to-win.

Čo sa týka battle passu, ten funguje na rovnakom princípe ako všade inde. Ako plníte úlohy a postupujete svetom, získavate úrovne, a to nielen pre svoju postavu, ale aj svoj battle pass. Každá nová úroveň je spojená s určitou odmenou, ktorej hodnota postupne rastie. Jasné ako facka.

Undecember: Pocity a dojmy

Svoj čas s Undecember som si celkom užil. Grafika síce nie je špičková, no hra to kvalitne kompenzovala zábavnými bojmi, úžasnou hudbou a už mnou viackrát ospevovanou kopou možností pre progres postavy. Ocenil by som trochu vyššiu náročnosť, hoci je pravda, že niekedy, predovšetkým po dlhom dni, mi celkom vyhovovala.

Undecember by som odporučil každému, kto sa obzerá po hre, pri ktorej by vedel jednoducho vypnúť. Rovnako ju odporúčam aj tým, ktorí sa v hrách radi zabávajú so svojimi postavami a ktorí vedia oceniť kvalitné audio spracovanie. Pri Undecember dokážete pokojne presedieť celé hodiny. A keď pri hre strácam pojem o čase, viem, že na nej niečo bude.