Je to pár týždňov, čo sa mi do rúk dopracovala odľahčená verzia vlajkovej lode Vivo X80 Pro, ktorá bola predstavená na konci apríla. Reč je o smartfóne Vivo X80 Lite, pri ktorom mi bolo už na prvý pohľad zrejmé, že má čo ponúknuť. Otázkou bolo, či štýlový dizajn adekvátne interpretuje kapacity interiéru, a teda či ma smartfón po zapnutí nesklame. Odpoveď na túto otázku som našťastie nemusel hľadať dlho. Ponúkam ju aj vám, a to prostredníctvom tejto recenzie.

Vivo X80 Lite: Cena a dostupnosť

Vivo X80 Lite si na Slovensku môžete zadovážiť za cenu 439 eur, a to v čiernej a zlatej farbe.

Vivo X80 Lite: Špecifikácie

Displej6,44″ AMOLED
1 080 x 2 404 pixelov (20 : 9)
90 Hz
HDR10+
1 300 nitov
ČipsetMediaTek Dimensity 900 (6 nm)
Pamäť8 GB
Úložisko256 GB
Batéria4 500 mAh
44 W drôtové nabíjanie
Fotoaparáty64 Mpx hlavný (f/1.8, PDAF, OIS)
8 Mpx ultraširokouhlý (f/2.2, 120°)
2 Mpx makro (f/2.4)
50 Mpx selfie (f/2.0)
Rozmery15,9 x 7,4 x 0,8 cm
Hmotnosť186 g
Operačný systémAndroid 12
Funtouch 12
KonektivitaWi-Fi 802.11, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, NFC
SenzoryOptický snímač odltačkov prstov (pod displejom), akcelerometer, gyroskop, senzor priblíženia, kompas
Stupeň krytiaIP54
Cena439 eur
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Vivo X80 Lite: Balenie

Vivo X80 Lite ku zákazníkom prichádza v elegantnej krabičke, ktorá je síce tenká, no ponúka všetko, čo treba. Nechýba plastové puzdro, adaptér a ani kábel. Výrobca vám ku smartfónu pribalí dokonca aj drôtové slúchadlá, ktoré po vizuálnej stránke pripomínajú Apple EarPods. A musím uznať, hrajú celkom dobre.

Vivo X80 Lite: Dizajn a konštrukcia

Vivo X80 Lite je po dizajnovej stránke veľmi šikovne vyhotovený smartfón. Predná strana je takmer celá venovaná displeju. Približne len 15 % dostupnej plochy zaberajú tmavé rámiky a kvapkový výrez pre selfie fotoaparát. Tu teda nič nové nenájdete.

Je to skôr zadná strana, ktorá zapôsobí. Je pokrytá sklom, pričom matný poťah nachádzajúci sa pod ním disponuje celkom unikátnym a atraktívnym atribútom. Je ním schopnosť meniť farby, a to v závislosti od toho, kde smartfón používate a z akého uhla sa naň pozeráte (zlatý variant).

Veľkú časť zadnej strany si uchmatol mierne vystupujúci foto modul s dvoma okrúhlymi objektívmi a jedným pilukovým senzorom. Zostavu kompletizuje LED svietidlo.

Bol som veľmi milo prekvapený, že hoci ide o smartfón strednej triedy, v ruke sa drží veľmi pohodlne. Oslovili ma nielen jeho ploché hrany, ale aj úzky profil, ktorá sa podpisuje pod celkom solídnu, no stále primeranú hmotnosť.

Jednoducho povedané – z hľadiska dizajnu je skutočne ťažké niečo vytknúť. Ocenil by som však trochu užšiu bradu pod displejom a voľbu kruhového výrezu.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Vivo X80 Lite: Displej

Aj keď Vivo X80 Lite spadá do strednej triedy, má veľmi pôsobivý displej. Výrobca uplatnil technológiu AMOLED, ktorý oproti bežným LCD panelom ponúka nižšiu spotrebu a kvalitnejšie vyobrazovanie. Poteší aj ostrým rozlíšením, vyššou obnovovacou frekvenciou a relatívne slušnou svietivosťou, vďaka ktorej je zobrazený obsah dobre viditeľný/čitateľný aj na jasnom slnku.

Okrem uvedeného sa displej vyznačuje aj nadštandardnými pozorovacími uhlami, aspoň čo sa strednej triedy týka, vďaka čomu nie je problém s viditeľnosťou ani v prípade, že sa naň pozeráte zo strán.

Ak však prechádzate zo smartfónu, ktorý ponúka displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz, môže vám prísť trochu zasekaný. Predsa len medzi 90 a 120 Hz je nejaký ten rozdiel. No na druhú stranu, väčšina ľudí, ktorí majú záujem o mid-range smartfón, pravdepodobne nič také nevyhľadávajú.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Súčasťou displeja je aj optický snímač odtlačkov prstov, ktorý ma taktiež príjemne prekvapil. A hoci nepatrí medzi najrýchlejšie, zaručene ho zaraďujem medzi najspoľahlivejšie. Počas testovania som sa ani raz nestretol s tým, že by som naň musel prikladať svoj prst viac ako raz. A to si osobne cením viac ako rýchlosť.

Čo sa týka možností prispôsobenia, v sekcii nastavení si môžete podľa vlastného vkusu upraviť napríklad farby. Na výber máte medzi štandardným, respektíve predvoleným profilom, profesionálnym režimom (mierne stlmené farby) a režimom jasných farieb. Okrem toho si môžete podľa vlastného vkusu prispôsobiť aj teplotu farieb.

Na možnosť prispôsobenia rozlíšenia či obnovovacej frekvencie som nenatrafil, hoci uznávam, že pri tomto telefóne mi to až tak veľmi nechýbalo.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Vivo X80 Lite: Výkon

Vivo X80 Lite poháňa 6 nm čipset od spoločnosti MediaTek. Výkon síce nie je najšpičkovejší, no je obstojný. V platforme Geekbench 5 získal 709 bodov pri testovaní na jedno jadro a 2 085 pri testovaní na viac jadier. Tento výsledok je porovnateľný napríklad so smartfónom OnePlus 6, vlajkovou loďou z roku 2018.

Úprimne, tento výsledok ma celkom prekvapil. Čakal som, že bude podstatne vyšší, nakoľko som sa počas používania nestretol so žiadnym výrazným zádrhelom. Áno, otváranie aplikácií či prechod medzi nimi nie je bleskový, no zároveň ho nemôžem označiť za pomalý. Na ľahké používanie, ako je surfovanie po webe či sociálnych sieťach, pozeranie videí alebo dopisovanie, postačí. Naštartovanie fotoaparátu chvíľku trvá, no nie je to nič hrozné. To isté platí aj o postprodukčnom procese po vyhotovení snímky alebo videa.

Rovnako si obstojne viedol aj v oblasti energetickej efektivity. Všeobecne platí, že čím je procesor starší, tým je menej úsporný. V prípade Vivo X80 Lite však energiu doslova pocucával, dokonca aj počas náročnejších dní.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Vivo X80 Lite: Batéria

Predošlým odsekom môžeme premostiť do ďalšej dôležitej oblasti, a to do oblasti batérie a nabíjania. Smartfón je vybavený článkom s kapacitou 4 500 mAh, ktorý ponúka veľmi solídnu výdrž. Bežne som dni končil aj s viac ako 30 %, čo je veľké plus. Do veľkej miery za to možno vďačiť aj nie až tak náročnému displeju a úspornosti procesora. V priebehu jedného dňa dokážete Vivo X80 Lite vybiť naozaj len v prípade, ak často hráte hry, pozeráte filmy alebo videá či používate navigáciu.

Pochváliť musím aj podporu pre 44 W nabíjanie, vďaka ktorému je proces naozaj bleskový. Len po pol hodine na nabíjačke máte k dispozícii viac ako polovicu batérie, čo vám s prehľadom vydrží na celý večer vonku, prípadne aj na veľkú časť nasledujúceho dňa. Nabitie do plnej kapacity trvá okolo hodiny.

Pochopiteľne, presná výdrž sa definovať nedá, nakoľko nie každý používa telefón rovnako. Osobne si však myslím, že z hľadiska batérie by Vivo X80 Lite vyhovoval drvivej väčšine používateľov.

Vivo X80 Lite: Fotoaparáty

Na to, že je reč o smartfóne strednej triedy, Vivo X80 Lite fotí celkom dobre. Čo sa týka hlavného snímača, fotografie majú o niečo silnejší kontrast, no osobne sa mi táto vizáž veľmi páči. Svet tak pôsobí o čosi živšie. Taktiež si zachovávajú relatívne vysokú kvalitu a ostrosť aj drobnejších detailov.

Odrazy jasného slnka však miestami môžu spôsobiť problém. V takýchto podmienkach môžu výstupy na niektorých miestach pôsobiť akosi vyblednuto, čo nie je veľmi atraktívne (snímka vľavo). Rovnako musím vytknúť aj občasný problém zo zaostrovaním – občas objekt nedokáže rozlíšiť objekt v popredí od pozadia, predovšetkým pri menšej vzájomnej vzdialenosti (snímka vpravo).

Čo sa týka ultraširokouhlého fotoaparátu, pri tom som nebol až tak spokojný ako pri hlavnom objektíve. Pri prechode treba rátať s citeľným color shiftingom (zmenou farieb). Výsledné snímky síce sú celkom detailné, no reprodukcia farieb je na môj vkus až príliš nepresná. Ako môžete vidieť na príklade nižšie, na jasnom slnku je fotografia zachytená ultraširokouhlým fotoaparátom výrazne nažltnutá.

V niektorých prípadoch (ktorých nie je veľa) však vie byť color shifting prospešný. Ako príklad možno použiť túto snímku jazera.. V porovnaní s hlavným objektívom sú farby o čosi chladnejšie, čo vyzdvihuje modrú farbu vody a oblohy. Na ľavej strane si však môžeme všimnúť zreteľnej straty ostrosti – stromy a elektrická veža sú rozmazané.

V oblasti zoomu sa toho veľa povedať nedá. Je presne taký, ako sa dá očakávať pri telefóne za niečo vyše 400 eur. Nie je zlý, no rovnako nie je ani prvotriedny. Je jednoducho priemerný.

Príjemne ma prekvapili makro fotografie. Zaostrovanie je pri tesnej blízkosti celkom problém, no stačí trochu cúvnuť a dostanete naozaj veľmi kvalitné a atraktívne výsledky.

Ďalej tu máme selfie objektív. Ten vo mne vyvolával zmiešané pocity. Vo väčšine podmienok si viedol obstojne, no portrétový režim ma celkom zmiatol. Nedočkal som sa žiadneho profesionálne rozmazaného pozadia, len prílišného skrášlenia tváre, kvôli ktorému som vyzeral úplne inak ako v skutočnosti. Na druhú stranu, skrášlenie je možné prispôsobiť či úplne vypnúť v nastaveniach fotoaparátu. Taktiež musím vytknúť prílišné prepaľovanie pozadia pri fotení na jasnom slnku.

Napokon tu máme nočný režim, ktorý bol pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Objektív si dokázal pozbierať dosť svetla aj v tých najslabšie osvetlených miestach. Detaily na okrajoch síce v tomto prípade strácajú na ostrosti, no snímky ako také sú veľmi slušné.

Vivo X80 Lite: Softvér

Vivo X80 Lite prichádza s operačným systémom Android 12, ktorý je prekrytý rozhraním Fountouch 12. Ten však má veľmi blízko k čistému Androidu, a to nielen z hľadiska dizajnu, ale aj funkčnosti.

Potiahnutím smerom nadol sa dopracujete k panelu s nástrojmi a notifikáciam, potiahnutím v opačnom smere zase k menu s aplikáciami. Nechýba ani karta s novinkami od Google, ku ktorej sa dopracujete potiahnutím doprava z domovskej karty.

K dispozícii je dokonca aj nejaká tá personalizácia. V sekcii “Dynamické efekty”, ktorú nájdete v nastaveniach, máte možnosť prispôsobiť animáciu otvorenia hlavnej obrazovky po odomknutí, animáciu ikony odtlačku prsta, animáciu rozpoznania odtlačku prsta, animáciu pri rozpoznávaní tváre či animáciu pri nabíjaní.

Ďalej je možné prispôsobiť už spomenuté farby, veľkosť a štýl písma, stavový riadok či šetrič obrazovky.

Z hľadiska funkčnosti som bol so softvérom veľmi spokojný. Systém je dotiahnutý v každom smere, čiže ho skutočne nemám za čo skritizovať. Paleta možností personalizácie síce nie je tak široká ako pri niektorých iných smartfónoch, no mne osobne stačila.

Vivo X80 Lite: Verdikt

Aby som to zosumarizoval, Vivo X80 Lite je podľa môjho názoru veľmi dobrá voľba pre tých, ktorí vo vrecku nepotrebujú nosiť najnovšiu vlajkovú loď. Zariadeniu takmer nič nechýba. Má atraktívny dizajn, postačujúci výkon, kvalitné fotoaparáty (hoci nie v každých podmienkach), objemnú batériu a aj rýchle nabíjanie.

Ak sa obzeráte po smartfóne do 500 eur, Vivo X80 Lite rozhodne stojí aspoň za zváženie. Áno, má nejaké tie mínusy, no plusy ich výrazne prevažujú.