Výrobca Eleglide má za opaskom už niekoľko veľmi šikovných mestských bicyklov a kolobežiek na elektrický pohon. Najnovším počinom je model Eleglide T1 Step-Thru, ktorý láka už na prvý pohľad a ktorý sa objavil v ponuke najobľúbenejších internetových obchodov, ako napríklad v Geekbuying. Aký je však v praxi a oplatí sa kúpiť za 929 €?

Balenie a poskladanie

💶 Cena: 929,99 € | ⚡ Kupón: NNNELET1S | 🚚 Poštovné: Zadarmo (DPD)

Bicykel vám kuriér (v našom prípade DPD) doručí v relatívne kompaktnej krabici. V nej je bicykel starostlivo uložený a ochránený pred všetkými nástrahami prepravy. Nám kuriér krabicu odovzdal „hore nohami,“ no aj napriek tomu sa nepoškodil.

Eleglide T1 Ste-Thru
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Eleglide T1 Step-Thru vám obchod doručí „polo-poskladaný“. Na úplné poskladanie si vyčleňte dobrú polhodinu a ideálne by bolo, aby ste na túto činnosť mali parťáka, hoc zvládnuť sa to dá aj v jednej osobe. Na poskladanie je nutné namontovať nielen pedále a riadidlá, ale aj predný blatník so svetlomzadné svetlo.

Už pri skladaní ma veľmi prekvapila kvalita celého bicykla, ako aj to, že všetko do seba sadlo ako uliate. Malé detaily ako pedále s oceľovým vystužením je niečo, čo nie je pri tejto cenovke bežné, rovnako ako blatníky so vzperami z nehrdzavejúcej ocele. Dobré je spomenúť aj kvalitu laku, sedlo Selle Royal a pneumatiky s ochranou proti prepichnutiu.

Eleglide T1 Ste-Thru
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Eleglide T1 Step-Thru: Výbava

Eleglide T1 Step-Thru je vybavený mechanickými kotúčovými brzdami, hydraulickou odpruženou vidlicou, pohonom zadného kolesa s výkonom 250 W a 50 Nm a batériou s kapacitou 450 Wh. Na rozdiel od väčšiny ostatných lacných e-bikov sa model T1 dodáva s plnou špecifikáciou určenou pre mestské cesty. Do tejto výbavy patria blatníky, svetlá a nosič batožiny. Veľmi sa mi páči aj spôsob, akým Eleglide vyriešil napájanie zadného svetla, ktoré si energiu berie z veľkej batérie a nie zo samostatného zdroja.

Na riadidlách je po zmontovaní umiestnený veľký LCD displej, ktorý je dobre čitateľný aj pri priamom slnku. Jeho súčasťou je aj diaľkové ovládanie, ktoré sa umiestňuje vedľa ľavej rukoväte. Na obrazovke môžete vidieť najdôležitejšie údaje, ako kilometre a úroveň nabitia batérie. Okrem toho samozrejme aj výkon, ktorým motor aktuálne zaberá.

Výbornou bezpečnostnou funkciou disponujú brzdové páky, ktoré sú vybavené prerušovačom kontaktov. To v praxi znamená, že keď zabrzdíte, automaticky sa odpojí pohon motora a nikdy sa tak nestane, že by sa motor „zbláznil“ a bicykel hnal dopredu aj vtedy, keď si to neprajete.

Pre čo najvyššie pohodlie je vo výbave aj 7-rýchlostný prehadzovací systém SHIMANO, vďaka ktorému budete vedieť na bicykli jazdiť aj v prípade, ak by sa batéria vybila. Pri pohľade na výbavu mi príde celkom šialené, že si Eleglide za T1 Step-Thru pýta len 929 €.

Eleglide T1 Ste-Thru
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Eleglide T1 Step-Thru: Jazdné vlastnosti

Pri lacnejších elektrických bicykloch je nutné robiť kompromisy a inak to nie je ani pri Eleglide T1 Step-Thru. Konštrukcia je totiž dostupná len v jednej veľkosti, čo znamená, že menší alebo naopak väčší ľudia nemusia byť úplne spokojní s tým, ako sa na bicykli jazdí. Ja mám výšku 1,84 metra a s bicyklom som si rozumel. Rovnaký názor mali aj ľudia merajúci 1,70 metra a vyšší. Výrobca tak veľkosť konštrukcie zvolil tak, aby sadla drvivej väčšine ľudí.

Na bicykli sa sedí pohodlne a viac-menej som dokázal sedieť aj vzpriamene či viac športovejšie. Hodí sa tak nielen ako náhrada MHD, ale aj na dlhšie výlety po nespevnených cestičkách.

Keď už sme pri tej jazde – Eleglide T1 Step-Thru je naozaj vynikajúci spôsob ako sa prepraviť z bodu A do bodu B. Vybavený je pedálovým spínačom, čo znamená, že motor začne zaberať vtedy, keď zaberiete do pedálov. To je veľmi jednoduché, funkčné a elegantné riešenie pre každodennú jazdu. Jeho 50 Nm krútiaci moment oceníte pri stúpaniach a zaberie prakticky vždy vtedy, keď to najviac potrebujete.

Eleglide T1 Ste-Thru
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pochopiteľne, ide o mestský e-bike, preto aj pri motore narazíte na jeho limity, no na extrémne svižnú jazdu vôbec nie je určený. V mestskom prostredí, v krásnom lučeneckom parku či pri jazde popri vodnej nádrži je ako určený. Motor je perfektne vyladený, vôbec nie je počuť kedy spína a naopak, kedy sa zas vypína.

Systém pohonu ponúka 5 rôznych úrovní výkonu, z ktorých každá funguje len do určitej rýchlosti. Najvyššiu maximálnu rýchlosť, 25 km/h, dosiahnete pri najvyššom výkonnostnom stupni.

Lacný elektrický bicykel od Eleglide má čo ponúknuť aj z hľadiska komfortu. Kombinácia odpruženej vidlice27,5-palcových kolies tvorí dobrú dvojicu v každodenných situáciách. Odpružená vidlica vykazuje v tejto cenovej kategórii prijateľné tlmenie, hoc na tými kvalitnejšími tlmičmi sa samozrejme porovnávať nemôže.

Upozorním, že kotúčové brzdy spočiatku neponúkajú brzdnú silu, akú by ste čakali. Na ich zabehnutie je nutné na bicykli chvíľu jazdiť a postupne sa preberú k životu. Dôležitou súčasťou špecifikácie každého bicykla je tiež nosnosť a dojazd. Samozrejme, tieto dva faktory sa navzájom ovplyvňujú, preto konkrétne hodnoty pri vašom používaní nemusia sedieť s tými, ktoré som zaznamenal ja.

Ja vážim 90 kilogramov, s čím si T1-tka poradila bez akýchkoľvek problémov. Maximálna nosnosť pritom predstavuje až 120 kilogramov, vďaka čomu je bicykel určený pre naozaj veľkú skupinu ľudí. Výrobca síce deklaruje 100 km dojazd, ja som ho pri bežnom, mestskom používaní, nedosiahol. Spoľahnúť sa však môžete na 50 – 60 km dojazd v závislosti na vašej hmotnosti a štýle jazdy. Ak budete celý deň jazdiť do kopca, dojazd sa zníži, ak budete jazdiť striedavo, dostanete sa zhruba na moju úroveň.

Eleglide T1 Ste-Thru
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Eleglide T1 Step-Thru: Verdikt

Za cenu 929 € (pozor, toto je akcia, je nutné použiť kupón NNNELET1S) je Eleglide T1 Step-Thru naozaj mimoriadne zaujímavý bicykel. Má skvelú výbavu, šikovný mestský dizajn, dobrý výkon, kvalitné spracovanie a mnoho iného, čo z neho robí ideálnu voľbu pre kohokoľvek, kto sa nechce tlačiť v autobuse či električke. Vzhľadom na to, že ide o bicykel a nie o kolobežku, ponúka väčšiu bezpečnosť a ak by sa náhodou vybil – je to bicykel a môžete sa úplne pohodlne odviezť tam, kam potrebujete. S tým vám pomôže šikovný 7-rýchlostný systém SHIMANO.

Ak hľadáte elektrický bicykel na rôzne účely a oceňujete dôraz na vyvážený pomer ceny a výkonu, potom je Eleglide T1 tou správnou voľbou. Každý, kto za túto cenu očakáva lacný elektrobicykel, ktorý môže po 20 kilometroch „hodiť do koša“ bude T1-tkou veľmi, veľmi, veľmi príjemne prekvapený.

Elegldie T1 Step-Thru si môžete objednať z obchodu Geekbuying, ktorý vám ho na Slovensko doručí zadarmo kuriérom DPD. Na aktivovanie nižšej ceny je nutné použiť kupón NNNELET1S.