Je to niekoľko týždňov, čo sa mi do rúk dopracoval smartfón Sony Xperia 10 IV. Reč je o zariadení zo strednej triedy, ktoré láka predovšetkým na svoje nekonvenčne vyhotovené telo, ostrý displej, gigantickú batériu a sadu troch fotoaparátov na zadnej strane. Dokázalo naplniť moje očakávania a odporučil by som vám jeho kúpu? Odpovede na tieto otázky sa dočítate v recenzii nižšie.

Sony Xperia 10 IV: Cena a dostupnosť

Smartfón Sony Xperia 10 IV je dostupný ku kúpe prostredníctvom viacerých renomovaných obchodných reťazcov, vrátane Alzy. Tá ho v konfigurácii so 128 GB úložiska ponúka za 505,90 eur s DPH. Na výber máte medzi štyrmi farebnými konfiguráciami, a to čiernou, bielou, zelenou a fialovou. Na oficiálnej stránke Sony si telefón môžete kúpiť za 499 eur s DPH.

Sony Xperia 10 IV: Špecifikácie

Displej6″ OLED
2 520 x 1 080
Corning Gorilla Glass Victus
HDR
1 miliarda farieb
ČipsetQualcomm Snapdragon 695 5G
6 nm
Pamäť6 GB
Úložisko128 GB
Batéria5 000 mAh
21 W drôtové nabíjanie
Fotoaparáty12 Mpx širokouhlý (f/1.8, PDAF, OIS)
8 Mpx teleobjektív (f/2.2, PDAF, 2x optický zoom)
8 Mpx ultraširokouhlý (f/2.2, 120° zorné pole)
8 Mpx predný (f/2.0)
Rozmery153 x 67 x 8,3 mm
Hmotnosť161 g
Operačný systémAndroid 12
KonektivitaWi-Fi 802.11, Bluetooth 5.1, GPS, NFC
SenzorySnímač odtlačkov prstov (na bočnej hrane), akcelerometer, senzor priblíženia, kompas
Stupeň krytiaIP65
IP68
Cena499 eur

Sony Xperia 10 IV: Balenie

Ochudobňovanie balení čím ďalej viac postihuje aj zariadenia strednej triedy. Žiaľ, Sony Xperia 10 IV nie je výnimkou. V krabičke nájdete len smartfón a nejaké tie papierovačky. Ak doma nemáte nabíjačku, máte smolu. Budete si ju musieť zakúpiť osobitne.

Sony Xperia 10 IV
Zdroj: Sony

Sony Xperia 10 IV: Displej

Displej bol pre mňa potešením i sklamaním. Ocenil som predovšetkým vysoké rozlíšenie a pomer strán, vďaka ktorým je sledovanie video obsahu na tomto zariadení doslova pôžitkom. Rovnako musím vyzdvihnúť aj podporu miliardy farieb, vďaka ktorej všetko pôsobilo o čosi živšie ako na tradičných 8-bit paneloch.

Mierne ma však sklamala absencia vyššej obnovovacej frekvencie, ktorú aj v tejto cenovej kategórii ponúka veľká časť konkurencie. Obraz bol síce ostrý, no zaručene nebol plynulý. Miestami som dokonca pochyboval, že sa držal na stabilných 60 Hz.

Ďalej ma zarazila aj responzívnosť displeja, respektíve reakcia na dotyky. Väčšinou som bol s časom odozvy spokojný, no tu a tam nastali okamihy, kedy zariadenie reagovalo oneskorene. Poväčšine však išlo o situácie, kedy som rýchlo preskakoval medzi viacerými, nie úplne nenáročnými aplikáciami, a tak išlo skôr o poľavenie zo strany čipu, nie displeja.

Ďalším drobným negatívom je nízka svietivosť, ktorá dosahuje necelých 700 nitov. Displej je tak použiteľný vo väčšine podmienok, avšak na priamom slnku či silnejšom svetle môžu nastať momenty, kedy si budete potrebovať tieniť druhou rukou.

Sony Xperia 10 IV
Zdroj: Sony

Sony Xperia 10 IV: Konštrukcia a dizajn

Sony Xperia 10 IV je po konštrukčnej stránke veľmi šikovne vyhotovený smartfón. Telo sa ťahá viac do výšky ako do šírky, vďaka čomu pohodlne padne do azda každej ruky, väčšej i menšej.

Nakoľko je reč o smartfóne strednej triedy, treba rátať s absenciou prémiových materiálov. Výrobca namiesto skla či keramiky prekryl bočné hrany i zadnú stranu plastom s matným plášťom (čierne prevedenie), ktorý celkom obstojne odoláva neatraktívnym capkaniciam.

Osobne plast na smartfónoch až tak neodsudzujem, keďže má aj nejaké tie výhody. Napríklad je oveľa menej náchylný na praskliny ako iné materiály. Okrem toho je aj citeľne ľahší, čo znamená nižšiu váhu výsledného produktu. A to mnohým vyhovuje.

Čo sa týka dizajnu, je skutočne ťažké nájsť niečo, čo by som mohol vytknúť. Vizuálne prevedenie tohto smartfónu sa mi veľmi páči, rovnako ako aj rozmiestnenie tlačidiel, na ktoré sa dá vďaka tenkému telu dočiahnuť bez akýchkoľvek problémov. Mierne mi prekážala výraznejšia brada a čelo, kvôli čomu zariadenie pôsobí trochu zastarane, no časom sa na to dá zvyknúť. Koniec koncov, displeja je stále dosť.

Celkom si pochvaľujem aj rozhodnutie výrobcu zabudovať snímač odtlačkov prstov do bočnej hrany. Smartfón je tak možné odomknúť už počas toho, ako ho vyberáte z vrecka a smerujete ku svojej tvári. Je aj celkom rýchly a spoľahlivý – počas celej doby testovania protestoval len ojedinele.

Sony Xperia 10 IV: Fotoaparáty

Fotoaparáty zakomponované do Sony Xperia 10 IV vo mne vyvolávali zmiešané pocity. Predovšetkým hovorím o ultraširokouhlom objektíve a teleobjektíve, ktorých rozlíšenie (8 Mpx) sa mi zdalo ako celkom kuriózna voľba.

Hlavný snímač s rozlíšením 12 Mpx produkuje solídne výstupy. Prekvapila ma relatívne atraktívna saturácia farieb, ostrosť a nízka úroveň šumu. Samozrejme, najlepších fotografií dosiahnete pri jasnom slnku alebo v silne osvetlených priestoroch. S poklesom intenzity svetla kvalita klesá, a to celkom rapídne. Napríklad nočné fotografie boli pre mňa sklamaním, rovnako ako zoom, pri ktorom sú zábery z nejakého dôvodu nažltnuté.

Čo sa týka ultraširokouhlého fotoaparátu, pri tom by som aplikoval podobný popis ako pri hlavnom objektíve. Za predpokladu, že máte dostatok svetla, dostanete naspäť uspokojivé výstupy. Špička to rozhodne nie je, no zároveň by som ich neoznačil ako nepoužiteľné. Skrátka taký nižší priemer. Práca s farbami je v poriadku, body stráca skôr na ostrosti.

Makro ma však príjemne prekvapilo. Objektív síce neumožňuje fotenie z tesnej blízkosti, no výsledné fotografie sú pomerne kvalitné a plné farieb.

Na záver tu máme selfie fotoaparát, ktorý na môj vkus až príliš vyhladzuje nielen tvár, ale aj pozadie. Zábery tak naberajú nádych olejomaľby, čo nemôžem označiť ako pozitívum. Skôr naopak.

Sony Xperia 10 IV: Výkon

Hoci to píšem skutočne nerád, s výkonom som vôbec nebol spokojný. Keďže zariadenie poháňa Snapdragon 695 5G od Qualcommu, čakal som o čosi viac. Netvrdím, že smartfón bol nepoužiteľný, no často bol jednoducho až príliš spomalený.

Jasné. Od zariadenia strednej triedy nemožno čakať zázraky, no stojím si za tým, že by malo zvládnuť aspoň ľahší multitasking. Sony Xperia 10 IV v tomto ohľade citeľne zaostáva. Prechod medzi aplikáciami vie byť miestami až príliš pomalý a zasekaný. Problémy vedia spôsobiť dokonca aj jednoduchšie úkony, ako je stiahnutie panelu s nástrojmi. Animáciu, ktorá tento proces sprevádza, nemôžem označiť za plynulú.

Na pomalšie reakcie sa treba pripraviť aj v oblasti fotoaparátu. Nehovorím pritom len o reakcii spúšte, ale aj o čase, ktorý smartfón potrebuje na postprodukciu zachyteného výstupu.

Aby som to zjednodušil, mám pocit, že výkon, ktorý Sony Xperia 10 IV ponúka, nie je hodný ceny prevyšujúcej 500 eur. Ako som už napísal vyššie, netvrdím, že je nepoužiteľný, no jednoducho som čakal viac.

Po tejto stránke bude smartfón postačujúci pre tých, ktorí naň prechádzajú z lacnejších zariadení. Ak prechádzate z drahšieho zariadenia, budete sa musieť pripraviť na ústupok.

Sony Xperia 10 IV: Batéria

Na rozdiel od výkonu, s batériou som bol veľmi spokojný. Nakoľko zariadenie nepoháňa vysoko výkonný čipset a ani ho nepokrýva energeticky náročný displej, môžete rátať s výdržou pohodlne presahujúcou jeden celý deň pri bežnom, ba aj náročnejšom používaní. A ak smartfón beriete do ruky len raz za čas, s jedným plným nabitím si vystačíte aj na dva dni.

Pri nabíjaní možno vytknúť pomalú rýchlosť. Výrobca kapacitu nabíjania značne obmedzil, čo znamená, že proces niečo trvá. Na nabitie z 0 na 100 % si počkáte vyše dvoch hodín, preto vám odporúčam ho napájať na kábel počas noci.

Sony Xperia 10 IV
Zdroj: Sony

Sony Xperia 10 IV: Softvér

Softvér používaný v zariadeniach Sony, vrátane modelu Xperia 10 IV, je z hľadiska estetiky i funkčnosti veľmi blízko čistému Androidu. V základnej výbave máte viaceré natívne služby Google a dokonca aj sekciu Google Discovery. Orientácia v používateľskom rozhraní je veľmi jednoduchá a príjemná, skrátka ako pri čistom Androide.

A to je zrejme dôvod, prečo som počas celej doby testovania nezaznamenal v oblasti softvéru čo i len jednu chybičku. Všetko fičí tak, ako má. Bez odvrávania.

Sony Xperia 10 IV: Verdikt

Sony Xperia 10 IV je pre mňa celkom ťažké zaobaliť do kocky. Po konštrukčnej a dizajnovej stránke mi zariadenie vyhovovalo, no keď sa pustíte do používania, nadšenie postupne upadá. Pri cene, za ktorú sa telefón predáva, by som ocenil o niečo vyššiu kvalitu, predovšetkým výkonnostnú. Fotoaparáty sú, jedným slovom, priemerné. Najväčším plusom je jednoznačne výdrž batérie, hoci aj pri tej musím jednu vec vytknúť – na môj vkus príliš dlhé nabíjanie.

Odporučil by som vám ho? Ak hľadáte smartfón so solídnou výdržou, ktorý používate sem-tam na nejaké sociálne siete, pozeranie filmov a videí, aj áno. Ak ste vášnivým fotografom alebo si potrpíte na bleskové reakcie, skôr sa porozhliadnite inde.