Gigantický úspech: Internet Starlink je teraz dostupný na všetkých kontinentoch!

Roman Drexler
2 min
Zdroj: Wikimedia/Pixabay/úprava redakcie

Elon Musk má obrovský dôvod na radosť. Rýchly internet spoločnosti SpaceX, Starlink, bol nedávno zavedený v oblasti výskumnej stanice McMurdo na Antarktíde, čo znamená, že už je oficiálne dostupný na všetkých kontinentoch sveta. Informáciu priniesol server CNET.

Musk túto radostnú novinku oznámil svetu prostredníctvom príspevku na Twitteri, v ktorom potvrdil, že jeho vysokorýchlostný internet je teraz skutočne dostupný na celom svete. Okrem Antarktídy sa Starlink nedávno dopracoval aj do afrického Mozambiku a Nigérie, pričom do konca roka bude dostupný aj na Filipínach, aby sa rozbehlo pokrytie juhovýchodnej Ázie.

Rusko stále čaká

Paradoxne služba stále nie je dostupná v najväčšej krajine na Zemi – Rusku. Dôvodom je ešte stále prebiehajúca vojna na Ukrajine, pri ktorej Musk nejedenkrát svetu ukázal, na koho strane stojí.

Jedným z príkladov je napríklad spustenie Starlinku na území Ukrajiny, aby mohli napadnuté a zničené regióny udržiavať spojenie s okolitým svetom. Samozrejme, Rusi sa túto “dobročinnosť” snažili prekaziť, avšak neúspešne.

Starlink
Zdroj: Starlink

Konštelácia rastie

V súčasnosti sa na obežnej dráhe Zeme nachádza viac ako 3 000 satelitov Starlink, pričom podľa aktuálnej licencie od americkej Federálnej komisie pre komunikácie sa k nim možno už v dohľadnej dobe pridá ďalšia tisícka. Celkovo má SpaceX v úmysle rozšíriť svoju megakonšteláciu až na 50 000 lietajúcich routerov.

Čo sa týka počtu predplatiteľov, Musk v júni informoval, že sa blíži k hranici pol milióna.

Starlink je dostupný aj u nás, na Slovensku. Nedávno dokonca výrazne zlacnel, a to o desiatky percent. Základný hardvér vás podľa nového cenníka vyjde na 350 eur, pričom následné mesačné poplatky činia 60 eur. Pôvodne hardvér vychádzal na 600 eur a mesačné poplatky na necelých 100 eur. Z veľkých zliav sa raduje aj susedné Česko.

Internet Starlink si môžete objednať na tejto stránke.

Zdieľaj tento článok