Ako iste viete, Huawei sa po tvrdých sankciách zo strany USA ocitol sám. Odstrihli ho od najpoužívanejších služieb Google a prišiel o dôležité partnerstvá. No nevzdal to. Čínsky výrobca aj naďalej vyrába kvalitné telefóny a čo viac, poctivo buduje vlastný ekosystém, ktorý je mesiac od mesiaca silnejší a robustnejší.

Aké je to ale používať telefón, ktorý sa, namiesto obchodu Play, spolieha na vlastné riešenie v podobe Huawei AppGallery? V redakcii už niekoľko mesiacov máme jeden z najlepších a cenovo najrozumnejších telefónov za posledné roky – Huawei Nova 9, ktorý je dobrým ukazovateľom toho, v akom stave je Huawei v roku 2022. S Huawei telefónmi sa dá pohodlne žiť a odoprieť si pritom nemusíte Gmail, YouTube ani Google mapy.

Huawei AppGallery
Zdroj: Huawei

Všetky dôležité aplikácie

Huawei si uvedomuje, že mnoho ľudí spočiatku trápil nedostatok aplikácií. To možno platilo pred troma rokmi, no dnes už v Huawei AppGallery nájdete prakticky všetko, čo by ste mohli potrebovať.

V bohatej ponuke obchodu sa okrem rôznych hier či zahraničných aplikácií nachádza aj široká ponuka tých slovenských. Nechýbajú aplikácie slovenských bánk (ČSOB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, VÚB, mBank a pod.), ale ani aplikácie operátorov, slovenských obchodov (Tesco, Kaufland, Lidl) a ďalšie.

V obchode AppGallery sa nachádza mnoho slovenských aplikácií

  • Bankové: Tatra banka, VÚB, George, ČSOB a ďalšie
  • Operátori: Telekom, Orange, O2, 4ka
  • Obchody: Tesco, Kaufland, Lidl
  • …a mnoho ďalších

AppGallery má na celom svete až 580 miliónov aktívnych používateľov, pričom len v Európe je ich až 45 miliónov. V žiadnom prípade teda nejde o nejakú malú službu, ktorú by používalo len „pár“ ľudí. AppGallery dokonca patrí medzi TOP 3 obchody s aplikáciami.

Huawei P50 Pocket
Huawei stále vyrába špičkové smartfóny, ktorým sa už dorovnáva aj softvér. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Neostanete bez obľúbených služieb

Spoľahnúť sa môžete aj na obľúbené aplikácie ako Bolt, TikTok, Sygic a podobne, ktoré denne používajú milióny ľudí a bez ktorých si už bežný život mnohí z nás nevedia predstaviť. Čo však s tými aplikáciami, ktoré v AppGallery nenájdete? Huawei myslel na všetko a niektoré riešenia sú ešte lepšie ako pôvodné aplikácie.

Huawei myslel na všetko a niektoré riešenia sú ešte lepšie ako pôvodné aplikácie.

Stačí ak v AppGallery vyhľadáte aplikáciu, ktorú si chcete nainštalovať a on vám ponúkne niekoľko možností. Buď ju nájde priamo v AppGallery alebo vám Petal Search (vyhľadávanie s dôrazom na aplikácie) ponúkne inštaláciu z dôveryhodného zdroja. Tým môže byť služba APKPure, ktorá je akýmsi agregátom inštalačných súborov. Práve v tejto službe sa nachádza Facebook, Instagram, WhatsApp a ďalšie nesmierne populárne aplikácie.

No a nakoniec, azda najjednoduchší spôsob, akým dostať vaše obľúbené aplikácie do nového Huawei smartfónu je funkcia Phone Clone. Phone Clone dokáže doslova skopírovať všetko, čo používate na svojom starom telefóne do nového Huawei telefónu, a to vrátane všetkých aplikácií. Ak na starom telefóne máte aplikácie Facebook, Instagram, Flight Radar, Netflix, HBO, Kaufland a mnoho ďalších, Phone Clone ich nakopíruje do nového telefónu a máte hotovo.

Petal Maps
Petal mapy ešte potrebujú čas, no plné funkcií sú už teraz. Zdroj: Huawei

Dajte Huawei šancu

Okrem dobre známych aplikácií veľkých vývojárov alebo firiem ako Google sú v AppGallery dostupné aj aplikácie priamo od Huawei. Niektoré síce potrebujú ešte trochu času, ako napríklad mapy Petal Maps, no už teraz v nich môžete pohodlne vyhľadávať a ukážu vám aj najrýchlejšiu trasu, po ktorej vás hravo budú navigovať.

Čo sa emailov týka, tam máte na výber hneď niekoľko rôznych možností. Využiť môžete predinštalovanú aplikáciu Mail schopnú pracovať so všetkými kontami alebo vyskúšate niečo od nezávislých vývojárov. V AppGallery sa podobne ako v MacOS nachádza klient Spark, ktorý dokáže pracovať so všetkými emailovými službami, ktoré dennodenne používate a v mnohom je ešte šikovnejší, než iné alternatívy. Táto aplikácia patrí medzi najpoužívanejšie a najobľúbenejšie vôbec. Nainštalujte si ju a uvidíte, že si ju zamilujete.

Ako na Huawei nainštalovať YouTube, Gmail a ďalšie?

Ako na Huawei nainštalovať YouTube | Google disk | Google fotky

Svet technológií je plný šikovných vývojárov, ktorí často dokážu aj to, čo by ste nepovedali. Napríklad dostať Google služby na Huawei zariadenia. Na tento účel slúži aplikácia Gspace, ktorú si môžete stiahnuť priamo z AppGallery.

Aplikácia Gspace používa jeden trik, ktorý funguje veľmi dobre. Gspace pred Google predstiera, že je staršie zariadenie, ktoré má stále povolený prístup ku všetkým Google službám. O tomto vám dá vedieť počas procesu prihlásenia sa ku Google účtu. Napríklad v našom prípade, keď sme chceli na Huawei Nova 9 nainštalovať YouTube, nám aplikácia GSpace dala vedieť, že pred servermi Google sa bude tváriť tak, ako by sme sa prihlasovali zo staršieho Huawei Mate 20 Pro.

Gspace
Výber aplikácií v službe Gspace. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Následne už inštalujete všetko tak, ako ste zvyknutí a čo je parádne, ku každej aplikácii si môžete spraviť skratku priamo na domácu obrazovku. Nemusíte tak chodiť do aplikácie GSpace odkiaľ by ste ju bežne otvárali. Na ploche tak podobne ako pri každom inom telefóne môžete mať vedľa seba aplikácie YouTube, Gmail, Disk či Google Docs. Je to super systém, ktorý funguje rýchlo a stabilne.

Je trochu škoda, že Huawei k takýmto základným aplikáciám nemá priamy prístup, no aj takéto riešenie je viac ako vyhovujúce a počas testovania som s ním nemal žiaden problém.

Nakoniec spomeniem ešte jednu vec, na ktorú sa nás mnohí zvyknete pýtať. Ako to je s Huawei a platbami telefónom? Uhádli ste, Google Pay tu bohužiaľ nefunguje, no nie je všetkým dňom koniec. Huawei totiž uzavrel strategické partnerstvo so službou Curve, ktoré vám umožní platiť bezkontaktne veľmi jednoducho. Jedinou nevýhodou je, že musíte počkať na kartu, ktorá je síce zadarmo, no za poštovné sa platí 4,99 €. Nie je to však nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Huawei Nova 9
Huawei smartfóny sú plnohodnotne použiteľné aj teraz. Stačí, ak si stiahnete správne aplikácie. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Oplatí sa Huawei v roku 2022?

Od momentu, kedy Huawei prišiel o všetky Google služby uplynulo niekoľko rokov. Firma pritom neostala stáť na jednom mieste a nerozplakala sa. Namiesto toho spoločnosť mobilizovala šikovných softvérových inžinierov, naviazala dôležité partnerstvá a zákazníkom tak pripravila ekosystém, ktorý dáva zmysel.

Takmer všetky aplikácie, ktoré bežný slovenský používateľ smartfónu potrebuje, už na Huawei telefónoch s AppGallery nájdete. Je pritom jedno či je to banka, či sú to operátori alebo kľudne Google aplikácie ako YouTube či Gmail. Jednoducho, všetko na týchto telefónoch funguje presne tak, ako by ste potrebovali.

Huawei Nova 9
Teraz, keď už operačný systém zvládne všetko, si môžete užiť aj fantastický hardvér. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samozrejme, prístup k ním nie je taký priamočiary ako pri telefónoch s priamym prístupom, no nie je to ani nič, čo by ste nezvládli za pár minút. Mne osobne takáto inštalácia všetkého potrebného netrvala dlhšie než pri „bežnom“ telefóne.

Keď vidím, ako ďaleko sa Huawei posunul za posledné 3 roky, neostáva mi nič iné ako tešiť sa na ďalšie 3 a viac rokov. Trh s telefónmi nikdy nespí a uvedomuje si to aj Huawei. Ten okrem nádherne spracovaných zariadení pracuje aj na softvéri, ktorý neustále rozširuje. Pekným príkladom je služba Huawei Ads, konkurencia k reklamným platformám Google a Apple či Game Center, herná platforma s viac ako 210 miliónmi aktívnych používateľmi po celom svete.

V spolupráci so spoločnosťou Huawei.