TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
    Facebook Twitter Instagram
    TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
    Facebook Twitter Instagram
    • Domov
    • Tech
    • Recenzie
    • Veda
    • Elektromobilita
    • Domácnosť
    • Gaming
    TECHBYTE.skTECHBYTE.sk

    Je vegánstvo naozaj zdravé? Nový experiment prináša kuriózne zistenie

    Ľudské telo nedokáže vstrebať bielkoviny rastlinného pôvodu tak efektívne, ako bielkoviny z mäsa.
    Roman Drexler‍ Roman Drexler15. júla 2022
    Zdroj: Canva (úprava redakcie)

    Predovšetkým v období posledných rokov sa stále častejšie stretávame s pojmami ako vegetarián či vegán. Ide o životné štýly týkajúce sa stravovania, ktoré vylučujú konzumáciu mäsa, v prípade vegánstva aj akýchkoľvek iných potravín živočíšneho pôvodu. Mnohí ich označujú za zdravé, avšak nový experiment naznačuje, že tomu tak úplne nie je. Informáciu priniesol server Interesting Engineering.

    Vedci z Ohio State University zistili, že ľudské telo nedokáže bielkoviny rastlinného pôvodu vstrebať tak efektívne ako bielkoviny získavané z mäsa. Štúdia, bola publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

    Hoci je pravda, že bielkoviny živočíšneho pôvodu sú bohaté na aminokyseliny, dôležité živiny je možné získať aj z potravín rastlinného pôvodu. Problémom je, že ide o dva rôzne typy bielkovín, ku ktorým ľudské telo nepristupuje rovnako.

    2-percentný rozdiel

    Vedci umiestnili ľudské črevné bunky na tzv. lešenia, ktoré rozdeľovali pokusné misky do dvoch oddelených komôr. Zatiaľ čo jedna skupina buniek dostala potravu živočíšneho pôvodu, druhá mala prístup len k rastlinnej strave.

    Po niekoľkých hodinách vedci spozorovali, že črevné bunky, ktoré prijímali živiny z rastlinnej potravy, absorbovali približne o 2 % menej bielkovín ako bunky, ktoré prijímali živiny z kuracích pŕs. “Táto práca otvára dvere k výživovým hodnotám alternatívnych druhov mäsa na rastlinnej báze,” hovoria Da Chen a Osvaldo Campanella, vedúci štúdie.

    Hoci sa toto percento niektorým môže zdať ako zanedbateľné, vedci výsledok pokladajú za dôležité zistenie.

    Rovnováha je kľúčová

    Tím údajne neanalyzoval, či by dlhodobo slabšia absorpcia bielkovín mohla viesť k závažnejšiemu ovplyneniu zdravotného stavu. “Potraviny rastlinného pôvodu by mali byť starostlivo navrhnuté tak, aby mali podobné alebo lepšie nutričné hodnoty ako potraviny živočíšneho pôvodu,” povedal David Julian McClements z University of Massachusetts Amherst pre magazín New Scientist.

    Aminokyseliny Bielkoviny Vegánstvo
    PredchádzajúciMicrosoft chystá Windows 12. Prísť môže skôr, než by mnohí očakávali
    Ďalší Motorola cerí zúbky: Pozrite sa, ako fotí 200 Mpx objektív!
    Najnovšie články

    Ďalšie fiasko: O hernú platformu Netflixu javí záujem žalostne málo používateľov

    8. augusta 2022

    Intel chystá procesor s taktom 5,8 GHz. Vysoký však nebude len výkon, ale aj spotreba

    8. augusta 2022

    Polícia varuje: Ak vám zavolajú tieto slovenské čísla, dajte si POZOR!

    8. augusta 2022

    Debut iPhone 14 sa môže oneskoriť. Dôvodom sú napäté vzťahy medzi Čínou a Taiwanom

    8. augusta 2022

    Ešte viac displeja: Samsung môže chystať svoj prvý skladací tablet!

    8. augusta 2022
    TECHBYTE.sk
    Facebook Twitter Instagram YouTube TikTok
    • Kontakt
    • Reklama
    • O nás
    • Cookies
    • Podmienky používania
    © 2022 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

    Napíšte niečo a stlačte Enter pre spustenie hľadania. Stlačte Esc pre zrušeniel.