TECHBYTE.skTECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Čítaš: Je vegánstvo naozaj zdravé? Nový experiment prináša kuriózne zistenie
Zdieľať
TECHBYTE.skTECHBYTE.sk
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Hľadať
  • Domov
  • Tech
  • Recenzie
  • Veda
  • Elektromobilita
  • Domácnosť
  • Gaming
Sleduj TECHBYTE
© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Je vegánstvo naozaj zdravé? Nový experiment prináša kuriózne zistenie

15. júla 2022 11:50
Roman Drexler
15. júla 2022
Zdieľať
2 min
Zdieľať

Predovšetkým v období posledných rokov sa stále častejšie stretávame s pojmami ako vegetarián či vegán. Ide o životné štýly týkajúce sa stravovania, ktoré vylučujú konzumáciu mäsa, v prípade vegánstva aj akýchkoľvek iných potravín živočíšneho pôvodu. Mnohí ich označujú za zdravé, avšak nový experiment naznačuje, že tomu tak úplne nie je. Informáciu priniesol server Interesting Engineering.

Vedci z Ohio State University zistili, že ľudské telo nedokáže bielkoviny rastlinného pôvodu vstrebať tak efektívne ako bielkoviny získavané z mäsa. Štúdia, bola publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Hoci je pravda, že bielkoviny živočíšneho pôvodu sú bohaté na aminokyseliny, dôležité živiny je možné získať aj z potravín rastlinného pôvodu. Problémom je, že ide o dva rôzne typy bielkovín, ku ktorým ľudské telo nepristupuje rovnako.

2-percentný rozdiel

Vedci umiestnili ľudské črevné bunky na tzv. lešenia, ktoré rozdeľovali pokusné misky do dvoch oddelených komôr. Zatiaľ čo jedna skupina buniek dostala potravu živočíšneho pôvodu, druhá mala prístup len k rastlinnej strave.

Po niekoľkých hodinách vedci spozorovali, že črevné bunky, ktoré prijímali živiny z rastlinnej potravy, absorbovali približne o 2 % menej bielkovín ako bunky, ktoré prijímali živiny z kuracích pŕs. „Táto práca otvára dvere k výživovým hodnotám alternatívnych druhov mäsa na rastlinnej báze,“ hovoria Da Chen a Osvaldo Campanella, vedúci štúdie.

Hoci sa toto percento niektorým môže zdať ako zanedbateľné, vedci výsledok pokladajú za dôležité zistenie.

Rovnováha je kľúčová

Tím údajne neanalyzoval, či by dlhodobo slabšia absorpcia bielkovín mohla viesť k závažnejšiemu ovplyneniu zdravotného stavu. „Potraviny rastlinného pôvodu by mali byť starostlivo navrhnuté tak, aby mali podobné alebo lepšie nutričné hodnoty ako potraviny živočíšneho pôvodu,“ povedal David Julian McClements z University of Massachusetts Amherst pre magazín New Scientist.

Zdieľaj tento článok
Facebook Kopírovať odkaz Vytlačiť
Predchádzajúci článok Microsoft chystá Windows 12. Prísť môže skôr, než by mnohí očakávali
Ďalší článok Motorola cerí zúbky: Pozrite sa, ako fotí 200 Mpx objektív!

Najčítanejšie

Nová dopravná značka
Začala platiť nová dopravná značka. Kto ju nepozná, dostane pokutu vyše 140 €
20. novembra 2025
Aktuálna správa
Štát potvrdil hromadné kontroly: Chce mať dokonalý prehľad, ľudí bude sledovať cez kameru
20. novembra 2025
tankovanie, benzín, nafta
Zatvoria 430 čerpacích staníc. Vodiči sa musia pripraviť na nedostatok benzínu
21. novembra 2025
Auto | AKTUÁLNE
EÚ má pre Slovákov zlé správy: Ak máte takéto auto, čaká vás nová povinnosť
20. novembra 2025

Najnovšie články

  • Poznáte toto tajné pravidlo? Prečo sa oplatí tankovať palivo v pondelok a ako na tom ušetríte stovky eur
  • Slováci sú nepoučiteľní: Používajú príliš jednoduché heslá, tieto si určite zmeňte (zoznam)
  • Nemáte v peňaženke túto mincu? Má hodnotu vyše 2-tisíc eur, takto vyzerá
  • Sociálne siete spúšťajú masívnu čistku. Odstránia tisíce aktívnych účtov
  • Desaťtisíce ľudí čakajú nové povinnosti. Ministerstvo práce oznámilo veľké zmeny

 

Spájame vedu, technológie a internetovú kultúru.

Dôležité odkazy

  • Kontakt
  • Reklama
  • O nás
  • Cookies
  • Podmienky používania

Spoj sa s nami

Viac z nášho portfólia

© 2025 BYTE Media s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Vitaj späť!

Prihlás sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?