Úvod Výrobcovia Samsung Samsung zarobil: Vďaka problémom s dostupnosťou iPhone X predal oveľa viac smartfónov

Samsung zarobil: Vďaka problémom s dostupnosťou iPhone X predal oveľa viac smartfónov

0
Foto: PhoneArena

Samsung a Apple sú rivali len na marketingovom poli. Medzi oboma spoločnosťami sú totiž väzby, ktoré ich prepájajú viac, než by si laik dokázal predstaviť. Taký Samsung na dodávaní súčiastok pre iPhony zarába viac peňazí, než z predajov vlastných zariadení.

Len pre predstavu, Samsung v roku 2018 len na predajoch OLED displejov využívaných v iPhonoch zarobí 22 miliárd dolárov. Keď sa iPhony predávajú, Samsung zarába.

Samsung však zároveň zarába slušne aj vtedy, keď sa iPhony nepredávajú. Existuje totiž veľká šanca, že si ľudia namiesto iPhonov kúpia práve ich smartfóny. Majú to slušne vymyslené, že? Presne to sa malo stať na niekoľkých západných trhoch, v ktorých patrí iPhone medzi najpredávanejšie zariadenia.

Príbeh nedostupnosti iPhone X

Apple svoje novinky predstavil už tradične v septembri. Na trh sa dostal iPhone 8 a iPhone 8 Plus, teda mierne vylepšené modely, ktoré mnohých ľudí neoslovili. Väčšina totiž čakala na hlavný bod programu, iPhone X. Ten ponúka úplne nový dizajn, bezrámikový displej, Face ID a oveľa viac. Jediným problémom bol fakt, že sa na trh dostal až v novembri a aj to v extrémne obmedzenom množstve. Stalo sa tak v čase, keď trh o telefóny prejavoval najvyšší záujem. Vianoce a tak, veď to poznáte.

Problémy Apple tak mali pozitívny efekt na Samsung a jeho predaje. Podľa analytickej spoločnosti Kantar Worldpanel ComTech si Samsung a Apple pred uvedením iPhone X delili podiel na trh takto: 37,5 % pre Samsung34,8 % pre Apple. To sa však s problémami Apple zmenilo. Samsung totiž získal 7,1 %, čo je obrovský  nárast.

Zariadenia od Samsungu sa tak dostali do viac rúk, čím Samsung zarobil peniaze. Keď sa začal predávať iPhone X, podiel na trhu Samsungu síce opäť klesol, no spoločnosť peniaze zarobila aj napriek tomu. A možno ich zarobila ešte viac. Zaujímavý kolobeh, čo poviete?