Na Slovensku pribúda ľudí, ktorí sú nakazení nebezpečným vírusom. Konkrétne ide o hepatitídu typu A, ktorá sa ľudovo nazýva aj chorobou neumytých rúk alebo žltačka. Nedodržiavanie hygieny rúk však nie je jediný možný zdroj nákazy. Ako upozornili odborníci, človek sa môže nakaziť aj takým spôsobom, aký by zrejme nečakal.
Počet nakazených hepatitídou typu A stúpa
Podľa údajov, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), pribudlo v uplynulom týždni viac ako 60 nových prípadov. Odborníci preto občanov vyzývajú, aby dôsledne dodržiavali hygienu a zvýšili svoju opatrnosť.
Odborníci zároveň uvádzajú, že vírus sa dokáže šíriť veľmi rýchlo a jeho inkubačná doba môže byť až 50 dní. Infikovaný človek preto vôbec nemusí spočiatku tušiť, že je nakazý a vírus môže šíriť medzi ďalšie obyvateľstvo.
Nebezpečným nie sú len neumyté ruky
Ako sme naznačili, vírus hepatitídy typu A sa často označuje aj ako ochorenie neumytých rúk. Neumyté ruky ale nie sú jediným zdrojom nákazy. Ako píše portál denníka Pravda, hlavná hygienička Slovenskej republiky MUDr. Mgr. Tatiana Červeňová upozornila, že rizikovým je tiež kontakt s nedostatočne umytým ovocím.
Odborníčka odporúča, aby si ľudia každé zakúpené ovocie dôkladne umyli. Či už ide o maliny, černice, ríbezle alebo čokoľvek iné. Ovocie je ideálne umyť tesne pred konzumáciou a to pod prúdom tečúcej pitnej vody. Žltačka sa totižto môže šíriť aj neumytým ovocím alebo neumytou zeleninou.
Hygienička zároveň upozornila na konzumáciu melónu. Práve melón je počas letných mesiacov často konzumovaným ovocím, ktoré dokáže osviežiť, pretože obsahuje veľa vody. Hovorí, že melón treba pred konzumáciou dôkladne umyť zvonka pitnou vodou. Vysvetlila, že pri krájaní melónu a manipulácii s ním sa môžu baktérie a vírusy preniesť z povrchu aj na jeho jedlú časť.

Základom je dostatočná hygiena
Červeňová zdôraznila, že základnou prevenciou proti žltačke je správne umývanie rúk. A to najmä po použití toalety, po príchode z vonkajšieho prostredia a tiež pred jedlom. Ruky sa majú umývať mydlom a teplou vodou. Umyť si ich môžete aj kedykoľvek počas dňa, ak máte pocit nečistých rúk.
Ako sme naznačili, okrem kontaktu s nakazenými ľuďmi je nebezpečným aj nedostatočne umyté ovocie, prípadne zelenina. Odborníci zároveň pripomenuli, že na hepatitídu typu A existuje očkovanie, ktoré považujú v rizikových oblastiach za veľmi účinnú prevenciu.
Príznaky hepatitídy typu A
Príznaky hepatitídy A sa zvyčajne objavia 2 až 6 týždňov po nakazení a môžu sa podobať chrípke, ale s niektorými typickými rozdielmi. Niektorí ľudia (najmä deti) môžu mať veľmi mierne alebo dokonca žiadne príznaky, ale stále môžu šíriť vírus.
K najčastejším príznakom patrí únava, znížená chuť do jedla, nevoľnosť, zvracanie, bolesť brucha (najmä v oblasti pečene), horúčka, tmavý moč, svetlá stolica alebo žltačka, čiže zožltnutie kože a očných bielok. U niektorých pacientov sa môže objaviť aj svrbenie pokožky.
Príznaky zvyčajne trvajú niekoľko týždňov, ale únava sa môže ťahať aj niekoľko mesiacov, kým sa človek úplne zotaví. Hepatitída typu A je síce vysoko nákazlivá, ale v porovnaní s inými typmi hepatitídy zvyčajne nezanecháva trvalé poškodenie pečene.