RECENZIA Huawei Watch Fit 3: Na povrchu drahé Apple Watch, pod ním najlepšie hodinky do 200 €, aké som kedy skúsil

Huawei Watch Fit 3 ponúka fantastickú výdrž batérie a vynikajúci displej. Dizajnom sa podobajú na konkurenčné Apple Watch.

6 min
Huawei Watch Fit 3
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Huawei Watch Fit 3 sú nové hodinky s obdĺžnikovým displejom
  • Na 1 nabitie majú vydržať 10 dní, mne vydržali ešte o čosi dlhšie
  • Podobajú sa na Apple Watch, no fungujú inak
Huawei Watch Fit 3
9.3 Tip redakcie
Verdikt

Za celú dobu, ktorú som strávil testovaním rôznych smart zariadení mi rukami prešli desiatky smart hodiniek. Tie od Huawei tvorili nezanedbateľnú časť, preto som sa veľmi potešil, keď nám do redakcie prišli hodinky Huawei Watch Fit 3. Už totiž nie sú okrúhle, zároveň nie sú ani príliš drahé a sľubujú poctivú výdrž, kvalitný displej a fitness funkcie, ktoré nájdete aj u oveľa drahších modelov.

Dizajn, ktorý rozdeľuje

Chápem ľudí, ktorí Huawei kritizujú za dizajn Watch Fit 3. Zároveň mi ale príde minimálne nezodpovedné odsudzovať ich len za dizajnové rozhodnutia. Je však pravda, že tých inšpirácií inteligentnými hodinkami od Apple bolo pri Watch Fit 3 možno priveľa. Ale nevadí, komu lahodí dizajn americkej firmy, príde si na svoje aj pri čínskom počine.

Huawei Watch Fit 3
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Aj napriek neoriginálnemu dizajnu sú hodinky Huawei Watch Fit 3 zaujímavé najmä vďaka rokmi budovanej expertíze na poli fitness náramkov a hodiniek. Inými slovami, Huawei veľmi dobre vie, ako spraviť kvalitný a cenovo agresívny produkt.

Výdrž, ktorou by sa mali inšpirovať všetci

Svedčí o tom napríklad výdrž batérie, ktorá v mojom teste dosiahla ohromných 11 dní, čo je dokonca o 1 deň viac, než sľubuje výrobca. Nie je to pritom na úkor displeja, ktorý výrobcovia často obetujú na dosiahnutie tak dlhej výdrže. Práve naopak, 1,8-palcový OLED displej na hodinkách vyzerá skvele a na priamom slnku dokonca dosahuje maximálny jas až 1 500 nitov. To je zhruba toľko, ako prémiové vlajkové lode.

huaweiwatchfit3

Huawei Watch Fit 3

Huawei Watch Fit 3 sú fantastické hodinky, ktoré s agresívnou cenou prinášajú nádherný dizajn, slušný výkon a možnosť sledovať desiatky športových aktivít.

Tip redakcie
159 €156 €Otvoriť

Nie je to ani na úkor výkonu, ktorý je prekvapivý. Animácie, prechádzanie z menu do menu a čokoľvek iné, čo na hodinkách robíte, jednoducho funguje výborne. S navigáciou po operačnom systéme vám okrem dotykového displeja pomôže aj hardvérová korunka, ktorú môžete stlačiť alebo ňou točiť.

Softvér je skoro dokonalý. Skoro už ale nemusí stačiť

Problémom nie sú ani notifikácie, ktoré často robili problém. Bezproblémovo fungovali aj na iOS. Huawei za posledných pár rokov vyladil operačný systém HarmonyOS, ktorý poháňa hodinky, na nepoznanie. Má však aj svoje limity. Notifikácie nezobrazujú fotky či emodži a neumožňujú na správy odpísať.

Huawei Watch Fit 3
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Veľkým plusovým bodom, minimálne za mňa, je to, aké pohodlné sú v bežnom živote. Sú hrubé len 9,9 milimetra a vážia ľahučkých 26 gramov. Po krátkej chvíli si ich tak na zápästí ani nevšimnete. Po niekoľkých mesiacoch s Huawei Watch 4, ktoré mali oblečený kovový remienok, je to teda poriadna zmena.

Múdry športovec, dobrý športovec

Ako už názov Fit 3 naznačuje, ide o zariadenie určené pre fitness aktivity. Hodinky sú schopné sledovať vyše 100 športových aktivít, ktoré firma starostlivo analyzuje. Mal som tú možnosť navštíviť Huawei laboratórium v Helsinkách, kde výskumníci zbierajú dáta od športovcov a nešportovcov na špičkových strojoch, ktoré následne analyzujú a na základe toho programujú algoritmus. S čistým svedomím môžem povedať, že Huawei do tohto úsilia dáva naozaj veľa a je to vidieť.

Samozrejme, fitness hodinky alebo náramky majú svoje limitácie. Nikdy nebudú tak presné ako kombinácia meraní hodinkami, hrudníkovým pásom a podobne. Aj napriek tomu toho ale dokážu viac a s relatívne vysokou presnosťou, než si mnohí myslia.

Hodinky samozrejme dokážu sledovať rýchlosť tepu, okysličenie krvi a aj spánok. Pri tom spánku však nie sú tak presné ako napríklad inteligentný prsteň, no nejaký základný obraz vám vytvoriť predsa len pomôžu.

Huawei Watch Fit 3
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Čo mi trochu vadí? Softvér, ktorý vyzerá starší, než v skutočnosti je

Všetky zozbierané informácie sú jasne a zrozumiteľne prezentované v aplikácii Huawei Zdravie, ktorú si musíte nainštalovať ešte pred prvým použitím hodiniek.

Je evidentné, že Huawei sa za posledné roky skôr sústredil na operačný systém a možno trochu zanedbal dizajnovú stránku svojho softvéru. Huawei Zdravie už dlhšiu dobu vyzerá rovnako, resp. veľmi podobne a priam si žiada aktualizáciu. Rovnako tak sa mi nepáči ani to, že hodinky na mňa hovoria vtedy, keď zapínam nejakú aktivitu.

„Workout started“ hrubým americkým prízvukom je niečo, čo si po všetkých tých rokoch mohli odpustiť. Sú predsa iné spôsoby, akým sa dá používateľ informovať o spustenom sledovaní aktivity. To isté platí pri ukončení alebo pozastavení cvičenia. Tak, ako všetko, aj toto sa dá vypnúť, no v základnom nastavení sú hlasové signály zapnuté.

Huawei Watch Fit 3: Nie je o čom

Celkovo sú Huawei Watch Fit 3 vynikajúce hodinky. Nenechajte sa pomýliť názvom, určené sú nielen pre športovcov, ale aj pre bežných ľudí. Tiež nepatrím medzi fitness fanatikov, no využitie som im našiel. No a za 159 € ide jednoznačne o model hodiniek, ktorý budem odporúčať nielen vám, ale aj mojim blízkym. Domnievam sa totiž, že takú bohatú výbavu, skvelú výdrž batérie a nádherný displej konkurencia v tomto cenovom segmente jednoducho neponúka.

Naozaj, nemusieť ich nabíjať každý deň alebo každé 2-3 dni je niečo, bez čoho si smart hodinky nedokážem predstaviť. Hlavne keď vidím, ako dobre to funguje pri Watch Fit 3.

Huawei Watch Fit 3
Verdikt
Tip redakcie 9.3
Konštrukcia 8
Funkcie 9
Výdrž 10
Cena 10
Zdieľaj tento článok