Slovenská pošta varuje: Ak pošlete toto, zásielku vyradíme z prepravy a hroziť vám môže aj trest!

Lukáš Zachar
2 Min Read

Najmä v závere roka Slovenská pošta zaznamenáva zvýšené množstvo zásielok s nedovoleným obsahom, ktoré smerujú do zahraničia. Ak sa medzi zásielkami určených na leteckú prepravu vyskytne zásielka s nedovoleným obsahom, komplikuje a spomaľuje to vypravenie lietadla a v konečnom dôsledku aj doručenie zásielok.

Poštové podniky sú povinné zásielky s nedovoleným obsahom z prepravy vylúčiť. Ak zamestnanci Slovenskej pošty zistia v zásielke nedovolený obsah, pošta informuje príslušné orgány verejnej správy.

Čo je zakázané posielať?

V zásielkach do zahraničia, ale aj v rámci krajiny je zakázané posielať omamné a psychotropné látky, jedy, jadrové materiály, rádioaktívne látky, vysoko rizikové chemické látky, výbušniny, muníciu, zápalné kvapaliny, strelné zbrane, nože a pod.

Zakázané sú tiež živé zvieratá (okrem vybraných druhov hmyzu), ohrozené druhy voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, zásielky, obsah alebo úprava ktorých môžu ohroziť život a zdravie ľudí či poškodiť životné prostredie. Zakázané sú aj zásielky, úprava alebo viditeľný obsah ktorý je urážlivý alebo hanlivý. Šperky, drahé kovy, bankovky, poštové známky a iné ceniny sú povolené zasielať len v poistených balíkoch.

Zásielky z Ukrajiny prechádzajú röntgenom

Odosielateľom preto odporúčame, aby si ešte pred podaním zásielok na pošte skontrolovali, či tovar, ktorý posielajú do zahraničia, nie je vylúčený z prepravy. Zoznam vecí, ktoré sú z distribúcie v medzinárodnej preprave vylúčené, možno nájsť na stránke Slovenskej pošty v časti Poštové podmienky-medzinárodný styk, bod 8. Pošta zároveň žiada zákazníkov, aby tieto nariadenia plne rešpektovali.

Po zistení nebezpečných zásielok v Španielsku pôvodom z Ukrajiny Slovenská pošta
v spolupráci s colným úradom pristupuje k zvýšenej kontrole poštových zásielok, vstupujúcich na
územie Slovenska z Ukrajiny. Kontrola röntgenom je preventívnym opatrením na zamedzenie
prípadného vstupu zásielok s nebezpečným obsahom do siete Slovenskej pošty.

Share This Article
Follow:
Šéfredaktor a spoluzakladateľ TECHBYTE.sk. Tech geek s vášňou pre vedu, foto a videografiu.