Honor 70 je jedným z najnovších prírastkov do rodiny smartfónov čínskej značky Honor. Odkedy sa oslobodila spod krídel Huawei, snaží sa opäť začleniť na popredné priečky globálnych rebríčkov. A musím uznať, jej produkty rozhodne majú čo povedať a Honor 70 nie je výnimkou. S týmto telefónom som mal tú česť stráviť nejaký čas, teraz sa vám jeho výbavu pokúsim priblížiť formou recenzie.

Honor 70: Cena a dostupnosť

Honor 70 si môžete zadovážiť už dnes, a to prostredníctvom viacerých známych obchodných reťazcov. Vo variante 8/128 GB ho ponúka Alza i Datart, konkrétne za cenu 549 eur. Za variant s 256 GB úložiskom si zaplatíte 599 eur.

Honor 70
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Honor 70: Špecifikácie

Displej6,67″ OLED
1 080 x 2 400 pixelov (395 ppi)
120 Hz
HDR10+
10-bit
ČipsetQualcomm Snapdragon 778G+ 5G
Pamäť8 GB
Úložisko128/256 GB
Batéria4 800 mAh
66 W drôtové nabíjanie
5 W reverzné nabíjanie
Fotoaparáty54 Mpx hlavný (f/1.9, PDAF)
50 Mpx ultraširokouhlý (f/2.2, 122° zorné pole)
2 Mpx hĺbkový (f/2.4)
32 Mpx selfie (f/2.4)
Rozmery161,4 x 73,3 x 7,9 mm
Hmotnosť178 g
Operačný systémAndroid 12
Magic UI 6.1
KonektivitaWi-Fi 802.11, Bluetooth 5.2, GPS, NFC
SenzorySnímač odtlačkov prstov (pod displejom), akcelerometer, gyroskop, kompas, senzor priblíženia
Stupeň krytiax
Cena549/599 eur

Honor 70: Balenie

Veľmi ma potešilo, že Honor je jednou z mála firiem, ktoré ešte stále ku svojim zariadeniam pribaľujú všetko potrebné. V krabičke tak okrem smartfónu a papierovačiek nájdete aj 66 W adaptér s káblom, čiže si nemusíte nič dokupovať samostatne. Nechýba dokonca ani priehľadné puzdro.

Honor 70: Dizajn a konštrukcia

Čo sa týka kvality konštrukcie, Honor odviedol veľmi dobrú prácu. Telefón už po prvom úchope do ruky pôsobí solídne a kvalitne, pod čo sa podpisuje predovšetkým voľba kvalitných materiálov. Bočné hrany sú vyhotovené z hliníka, zatiaľ čo zadná strana je prekrytá sklom. Rozhodne si tak treba dávať pozor na pády, nakoľko riziko nepríjemnej pavučiny je vždy prítomné. No na druhú stranu – v krabičke máte puzdro, ktoré toto riziko znižuje.

Zariadenie sa mi pozdáva aj po dizajnovej stránke, hoci musím uznať, že zadná strana je na môj vkus až príliš trblietavá. Inými slovami, Honor 70 je telefón určený skôr pre mladšiu generáciu. Musím však oceniť spracovanie fotoaparátov, ktoré síce pôsobí nekonvenčne, no rozhodne nie odpudivo. Práve naopak, dva vyčnievajúce tmavé kruhy v hornom rohu sa mi celkom páčia. Koniec koncov, estetika je vždy subjektívna záležitosť.

Honor 70
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Honor 70: Displej

Displej je nepochybne jednou z najsilnejších stránok tohto smartfónu. Vďaka uplatneniu technológie OLED sa môžete tešiť na kvalitný kontrast, vysoký jas, lepšie pozorovacie uhly a hlbšie spracovanie čiernej farby. Zabúdať však netreba ani na podporu pre miliardu farieb (10-bit).

Tradičné 8-bit displeje vyobrazujú 256 odtieňov z každej farby RGB spektra, Honor 70 zvládne zobraziť až 1 024 odtieňov. Po aplikovaní jednoduchej matematiky (1 024 x 1 024 x 1 024) zistíme, že displej dokáže zobraziť až 1,07 miliardy farieb (oproti 16,7 milióna).

Prvotriednemu používateľskému zážitku ďalej napomáha vysoké rozlíšenie, vďaka ktorému je každý typ obsahu vždy ostrý, a to aj napriek tomu, že hustota pixelov nie je ktovieako vysoká. Spomenúť ďalej treba aj podporu pre vysokú obnovovaciu frekvenciu (120 Hz), ktorá zaručuje elegantnú plynulosť.

V prípade displeja je skutočne ťažké nájsť nejaký nedostatok. Je jasný, je farebný, je responzívny. Asi jediná vec, ktorú môžem vytknúť, je rýchlosť a poloha snímača odtlačkov prstov. Na môj vkus je položený až príliš nízko a reakcia na dotyk nie je ktovieako blesková a ani spoľahlivá.

Honor 70
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Honor 70: Výkon

Napriek tomu, že Honor 70 poháňa čipset strednej triedy, z hľadiska sa výkonu sa nie je veľmi na čo sťažovať. Otváranie a zatváranie aplikácií, rovnako ako prechod medzi nimi, je plynulý a bezproblémový. Zariadenie je schopné aj náročnejšieho multitaskingu, pri ktorom výrazne napomáha 8 GB operačnej pamäte. Nie je to síce najviac, no bežný používateľ si s takouto kapacitou vystačí.

Mid-range procesorom väčšinou robí starosti aplikácia fotoaparátu, predovšetkým čo sa týka odozvy spúšte a následnej postprodukcie zachytenej snímky alebo videa. Dobrá správa, pri tomto zariadení je reakcia spúšte celkom rýchla, rovnako ako postprodukčný proces.

Honor 70 som prebehol cez známu benchmarkingovú platformu Geekbench 5. Skóre, ktoré dosiahol, je celkom obstojné. V teste na jedno jadro získal 825 bodov, zatiaľ čo v teste na viac jadier obdržal 2 906 bodov. V prvom prípade je výsledok porovnateľný s minuloročným Xiaomi 11T Pro, v druhom prípade sa pohybuje okolo rovnakých hodnôt ako Samsung Galaxy Note 20 či Huawei P50 Pro.

Honor 70
Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Honor 70: Batéria

Výdrž batérie je z mojej perspektívy priemerná. Nie je nijak extra krátka, ani extra dlhá. Pri letmejšom používaní si s dostupnou kapacitou môžete vystačiť na niečo vyše dňa, pri náročnejšom zaobchádzaní si večer bude pýtať nabíjačku.

Osobne mi to však veľmi neprekážalo, nakoľko je k dispozícii podpora pre rýchle 66 W nabíjanie, ktoré vás z 0 na 50 % dostane za menej ako 20 minút. Proces nabitia do plného stavu trvá niečo pod hodinu.

Honor 70: Fotoaparáty

Kvalita fotoaparátu, podobne ako zvyšku hardvérovej výbavy, je na veľmi vysokej úrovni. Hlavný snímač obrazu s rozlíšením 54 Mpx a clonou f/1.9 produkuje čisté a ostré snímky takmer za akýchkoľvek podmienok. Ideálne je fotenie počas dňa, teda za jasného slnečného svitu. Vďaka veľmi slušnej veľkosti si však dokáže pozbierať dostatok svetla aj v menej priaznivých podmienkach, dokonca aj v šere a tme.

Samozrejme, fotoaparáty v telefóne za 550 až 600 eur nemožno po kvalitatívnej stránke porovnávať s objektívmi osadenými do vlajkových lodí, avšak v tomto prípade k nim nemajú veľmi ďaleko. Honor odviedol skvelú prácu a je naozaj cítiť, že si dal na hlavnom objektíve skutočne záležať.

Čo sa týka ultraširokouhlého fotoaparátu, pri tom ma prekvapila relatívne silná saturácia farieb. Na môj vkus je približne na hrane medzi “akurát” a “príliš”. Farby sú rozhodne plnšie ako v prípade hlavného objektívu.

Ostatne pri ultraširokouhlom fotoaparáte môžem uplatniť podobný opis ako pri hlavnom objektíve. Kvalita detailov je viac než uspokojivá, pričom pochváliť musím aj široké zorné pole, vďaka ktorému snímač dokáže poňať veľké množstvo objektov či osôb.

Chválami nemôžem šetriť dokonca ani v prípade makro fotografie. Snímač môžete doslova nalepiť na cieľový objekt bez toho, aby ste sa stretli čo i len s malým problémom so zaostrovaním. Kvalita výsledných snímok je taktiež viac než postačujúca.

Pri selfie senzore som narazil na nejaké tie nedostatky, avšak nejde o nič hrozné. Väčšina selfie fotiek vyzerá naozaj veľmi dobre. Problém nastáva až v prípade, keď sa postavíte pred jasnú oblohu. Vtedy snímač nedokáže úplne spracovať pozadie a výsledná snímka dokáže byť niekedy až príliš presvetlená. Taktiež by som ocenil o čosi slabšie vyhladzovanie.

Nočné snímky sú taktiež na slušnej úrovni. Veľký senzor si dokáže v priebehu okamihov nazbierať dosť svetla aj v tých najtmavších lokalitách. Pochopiteľne, ostrosť detailov je v týchto prípadoch slabšia, no na menšom displeji snímky vyzerajú plus-mínus kvalitne. Veď sa presvedčte sami.

Zoom je na môj vkus trochu slabý. Pri 2-násobno priblížení je obraz síce stále veľmi kvalitný a plný ostrých detailov, pri 5-násobnom a 10-násobnom zoome však už snímka pripomína skôr olejomaľbu. Snímky síce nie sú nepoužiteľné, no rozhodne tu vidím priestor na zlepšenie.

Napokon tu máme video, pri ktorom som nemal žiadne očakávania. Jeho kvalita ma však veľmi milo prekvapila, rovnako ako spoľahlivá stabilizácia. Musel som doslova mávať rukou, aby som si na obraze všimol nejakých otrasov. Vyzdvihnúť musím aj veľmi dobrú prácu s farbami a minimálnym shiftingom.

Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Honor 70: Softvér

Honor 70 prichádza s predinštalovaným systémom Android 12, ktorý výrobca prekryl vlastným rozhraním Magic UI vo verzii 6.1. Prostredie do veľkej miery pripomína smartfóny Huawei, no to rozhodne neberiem ako negatívum. Musel som sa však zmieriť s absenciou menu – všetky novo nainštalované aplikácie tak musíte mať na jednej z obrazových kariet.

Čo sa týka možností prispôsobenia, v nastaveniach si môžete zvoliť pre vás atraktívny štýl funkcie Always-on Display, ale aj štýl ikon či tapety. K dispozícii je však aj možnosť zmeny celého motívu či veľkosti a rozloženia obrazovky.

V rámci nastavení displeja môžete prepínať medzi dvoma farebnými škálami a taktiež prispôsobiť teplotu farieb za pomoci bohatej palety. Nechýba ani režim e-knihy, funkcia pre ochranu zraku či možnosť zvoliť konkrétnu obnovovaciu frekvenciu.

Množstvo dostupnej personalizácie je teda postačujúce.

Systém poteší aj z hľadiska stability a spoľahlivosti. Nové bezpečnostné aktualizácie chodia ako hodinky a nezaznamenal som žiadne čo i len drobné chyby alebo nedostatky.

Honor 70

Honor 70: Verdikt

Honor 70 ma veľmi milo prekvapil. Podľa môjho názoru ide o zariadenie s vynikajúcim pomerom cena/výkon. Samozrejme, bez pochvaly sa nezaobíde ani atraktívny dizajn.

Či už smartfón potrebujete na pozeranie filmov alebo videí, sledovanie sociálnych sietí, fotenie a natáčania videí či gaming, Honor 70 zvládne všetky tieto úkony bez odvrávania. Áno, nájdu sa nejaké tie medzery, no pri pohľade na cenu, za ktorú sa smartfón predáva, sa na ne asi ani nedá sťažovať. Keď investujete do smartfónu (vyššej) strednej triedy, jednoducho sa treba pripraviť na nejaké tie kompromisy.