Vlani bolo uvedených na trh viac ako 3000 rôznych modelov Android zariadení

Marek Urban

Veľmi zaujímavý pohľad na rozmanitosť mobilných zariadení s operačným systémom Android prinášajú údaje spoločnosti Google. Vďaka certifikačnému procesu pre využívanie služieb obchodu Play vieme, koľko odlišných noviniek výrobcovia v minulom roku predstavili. 

A je ich dosť. Možno viac, ako by ste sa snažili uhádnuť. Na úvod treba povedať, že výstupy nie sú absolútne presné. Nezohľadňujú napríklad zariadenia „no name“ výrobcov a tie zariadenia, ktoré sa predávajú v Číne.

Tie totižto certifikáciou spoločnosti Google nemuseli prejsť a teda ich príslušnosť nie je možné zistiť. Okrem toho v zozname chýba pár málo zariadení, ktoré boli tiež predstavené v roku 2018. Sú to napríklad inteligentné hodinky LG Watch W7.

certifikacia

Výrobcovia na odlišných trhoch niekedy ponúkajú rovnaký model smartfónu, no pod iným názvom a označením, poprípade s minimálnymi zmenami. Fragmentácia na trhu je veľká a výsostne exaktnú štatistiku je náročné skomponovať.

Rok 2018

V minulom roku výrobcovia priniesli na trh takmer 3100 rôznych typov a modelov inteligentných mobilov, tabletov, hodiniek ale tiež televízorov. Certifikáciu absolvovalo 664 nových tabletov, čo tak trochu vyvážilo prevažne negatívne správy o dlhodobejšom poklese ich predaja.

Autori zo serveru XDA zhrnuli niekoľko kľúčových bodov, ktoré z údajov Google vyplývajú. Ak sa chcete oboznámiť so všetkými zariadeniami s certifikáciou obchodu Play, úplný zoznam si môžete stiahnuť na tejto adrese (PDF, CSV). Je to ale na dlhšie čítanie.

  • Iba 22 typov zo všetkých viac ako 3000 zariadení poháňa čipset Snapdragon 845. To nepredstavuje ani jedno percento z daného počtu.
  • Spoločnosť Xiaomi predstavila 20 nových smartfónov a televízorov na čele s vlajkovými loďami Mi 8 alebo Mi Mix 3.
  • Samsung uviedol až 53 zariadení, prevažne smartfónov. Reprezentantmi sú hlavne Samsung Galaxy S9 a Galaxy Note 9.
  • Huawei priniesol zákazníkom 31 modelov vo vedení s vlajkovými loďami P20 Pro a Mate 20 Pro.
  • Iba 41 prístrojov z takmer 3100 využívalo najnovšiu verziu OS Android 9 Pie, ktorá bola certifikovaná Googlom.
  • Len 121 zariadení z uvádzaného počtu má viac ako 4 GB operačnej pamäte.

Takéto údaje ponúkajú rozhodne iný uhol pohľadu na trh, než štatistiky hovoriace o počte predaných kusov jednotlivých modelov, podieloch na trhu konkrétnych výrobcov alebo o medziročnom a kvartálnom vývoji.

Nejedného užívateľa čísla istotne prekvapia.

Follow:
IT-čkár na voľnej nohe sledujúci zaujímavé technológie. Rád čítam, píšem, fotím a občas si dlhšie pospím.
Leave a comment

Pridaj komentár